7 tipů, jak prát jemné prádlo

03.06.2010 | Bydlení a design

Díky bohu za vymoženost jménem pračka. Dnes už nemusíme namáčet ruce v mydlinkové vodě jako naše prababičky. Problém ale nastává u velmi jemného prádla. Jak předejít tomu, aby vám ta plechová krabice zničila vaše krásné sexy kousky oblečení, které váš milý tak obdivuje?

Praní patří určitě k těm oblíbenějším domácím pracím, protože s ním zase tak moc práce není. Stačí dát oblečení do pračky, přidat prášek nebo gel, nastavit správný program a zapnout tlačítko start. Ale ne vždy je výsledek dokonalý. Jak tedy prát své cenné kousky spodního prádla, abyste je po pár vypráních nemusela vyhazovat? Určitě se vám párkrát stalo, že jste vyndala svůj krásný svetr, který byl po vyprání tak akorát panence, nebo že se krásná světlá blůza proměnila v ohavný hadr pochybné barvy.

Zvláštní péči vyžadují jemné materiály, především spodní prádlo. Podprsenky se vyrábějí z nejjemnějších materiálů, které jsou pružné, elastické a příjemné pro nošení, a proto je péče o ně sama o sobě náročnější. Výplně podprsenek a tvarované vyztužené košíčky, které mají našim prsům dodat ten „dokonalý tvar“, může nesprávné zacházení pomačkat nebo úplně zničit. Čím lépe budete o podprsenky pečovat, tím déle udržíte jejich vlastnosti. Výrobci často doporučují pouze jemné ruční praní.

Nestříhejte cedulky

Jasné pravidlo zní, že jemné prádlo si žádá jemnou péči. Je důležité, z jakého materiálu je prádlo vyrobeno, což zjistíte na cedulce. Pokud, stejně jako já, odstřihujete bílé papírky, které lezou z krajů spodního prádla a hranaté piktogramy vám nic neříkají, budete se muset naučit poznávat materiály po hmatu.

Kouzlo s práškem do pečiva

Spodní prádlo z mikrovlákna perfektně sedí a je pohodlné. Aby mu tyto skvělé vlastnosti dlouho vydržely, musí se prát v pračce na 30 °C. V žádném případě neždímat a nevystavovat příliš vysokým teplotám, protože by ztratilo svou elastičnost. Pokud chcete oživit sněhovou bělost své zašlé podprsenky, přidejte do prací lázně jeden prášek do pečiva, pokud perete prádlo ručně, postačí polovina prášku do pečiva. Jemné spodní prádlo můžete občas vyprat také v kvalitním prášku na záclony, protože bělidlo, které je v něm obsažené, vrátí vašemu prádlu svěží bělost.

Program na ruční praní

Speciální péči vyžaduje krásné krajkové spodní prádlo, které je jemné a také drahé. Proto se doporučuje prát ho v ruce. Máte-li pračku pro šetrné praní nebo s programem na vlnu, můžete ho prát při teplotě 30°C. Moderní pračky už mají dokonce program ruční praní.

Pozor na kostice

Asi každá máme v prádelníku alespoň jednu podprsenku s kosticemi nebo vycpávkami. Dobře drží tvar a prsa vypadají pevnější a plnější, takže jsou velmi oblíbené. Ale kostice jsou v pračce pohroma. Některé výztuže košíčků nebo kostice jsou vyrobeny z materiálů, které praní v pračce nemusí snést. Háčky a očka na zapínání mohou také poškodit samotnou látku podprsenky, především těch krajkových. Před tím, než vaši milované spodní prádlo zavřete do bubnu, přesvědčte se, že kostice nemohou vylézt. Pokud se totiž zaklíní v bubnu, koledujete si o pořádně drahou opravu.

Žádné ždímání a sušička

V každém případě použijte kvalitní prášek na jemné tkaniny a nastavte program jemného praní – bez ždímání a co nejnižší teplotu. Výrobci také doporučují spodní prádlo neždímat v pračce. Vysoké rotace by mohly opět poškodit části podprsenky. Pouze prádlo jemně vymačkejte a nechte okapat, případně jemně dosušit ve vodorovné poloze nebo na ramínku. Většina podprsenek je vyrobená z jemné tkaniny, která uschne sama velmi rychle. Pokud máte pračku se sušičkou, na spodní prádlo ji nezapínejte. Jakékoli teplo ze sušičky totiž poškozuje výplň podprsenky s výztuží a ničí se elasticita materiálu. Teplem se bude povrch košíčku smršťovat a vytvoří se vrásky. Při častém sušení může dojít k tomu, že se výztuž podprsenky smrskne natolik, že bude menší než její košíček.

Prací sáčky

Pro všechny případy však prádlo vložte před praním do speciálního sáčku na jemné prádlo, aby ho buben pračky nepoškodil. Nikdy si neřekněte, pro jednou se nic nestane a šup s prádlem do pračky mezi ostatní věci. Vždyť sama nejlépe víte, jak těžké a drahé je sehnat dokonale padnoucí a ještě sexy prádlo. A pračka vždy zničí tu nejhezčí, nejdražší a nejoblíbenější.

TIP Bety: Pokud ještě nemáte textilní sáček na šetrné praní spodního prádla, určitě si jej pořiďte. není to velká investice a určitě se vyplatí.

Kompletní přehled základních štítků

Jemné prádlo

Výrobek lze prát v pračce, která má k dispozici program pro jemné prádlo. Teplota uvedená na symbolu nesmí být překročena.

Ruční praní

Prádlo lze prát pouze ručně.
 

Praní v pračce

Prádlo lze prát v pračce. Teplota uvedená na symbolu nesmí být překročena.


Nesušit v bubnové pračce

Prádlo se nesmí sušit v bubnové sušičce.
 

Prádlo se může sušit v bubnové sušičce

Prádlo se může sušit v bubnové sušičce. Puntíky uprostřed symbolu představují teplotu sušení. 1 puntík znamená sušení při nižší teplotě, 2 puntíky při normálním programu.

Žehlení

Prádlo se může žehlit. Počet puntíků v symbolu žehličky symbolizuje teplotu žehlení. 1 puntík znamená žehlení při nižší teplotě (100°C), 2 puntíky střední teplotu (150°C) a 3 puntíky vysokou teplotu (200°C).

Nežehlit

Prádlo se nesmí žehlit.
 

Chemické čištění

Prádlo se může chemicky čistit. Písmena v kroužku představují látky, které mohou být pro čištění použity.
 

Nesmí se čistit

Prádlo se nesmí chemicky čistit.
 

Nebělit

Prádlo se nesmí bělit chlórem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat