Chystáte se vymalovat? S námi to zvládnete sami

Rozhodli jste se, že svou letošní dovolenou věnujete úpravě bytu a konečně vymalujete? Pokud si nechcete, nebo z finančních důvodů nemůžete najmout specializovanou firmu, poradíme vám, jak na to.

Dříve, než se pustíte do malování, si musíte ujasnit několik základních věcí. Především, jaké barvy zvolíte. Pryč je doba bílých stěn v celém bytě. Dnes se naopak „nosí“ velmi syté barvy. Pozor ale na výběr odstínů, každá místnost si žádá něco jiného.

Malování již dnes není nijak technicky náročné, v obchodech seženete téměř profesionální vybavení. Pokud s tím ale nemáte zkušenost, určitě si nechte poradit, co je potřeba si koupit.

Barvu si můžete namíchat sami. Tuto službu nabízí kolorovací centra či hobbymarkety. Záleží jen na vás, kolik chcete investovat. Nechat si namíchat barvu vás ale může vyjít nakonec několikanásobně dráž.

A kolik si máte koupit barvy? Na balení je vždy uvedeno, kolik metrů čtverečních s ní vymalujete. Pokud zvolíte sytou barvu, počítejte s několika nátěry. I v tomto ohledu vám určitě poradí v obchodě, kde si ji budete kupovat. Pokud si prodavač nebude jistý, jděte jinam, kde vám poradí.

Barvy si vždy namíchejte více a hlavně si pak uschovejte ve sklenici se závitem na potřebné opravy. Nikdy se vám pak již nepovede namíchat stejný odstín. A kvůli díře po hmoždince pak přece nebudete malovat celý pokoj.

Nezapomeňte, že barvy vždy opticky zmenší interiér, proto je volte obezřetně. Velmi zajímavě pak působí samolepky na stěny.

TIP Bety: Samolepky na stěny nestojí mnoho, ale rozhodně ozvláštní váš interiér.

Ložnice

Její hlavní funkcí je odpočinek, proto zde zvolte spíše studené odstíny, například zelená, modrá… Intenzitu tónu volte podle velikosti místnosti. Pokud máte ložnici velkou, můžete si dovolit tmavší varianty barev a naopak. Pokud zvolíte do malé místnosti příliš sytou barvu, bude působit stísněně a v takovém prostředí se vám pak nebude usínat dobře.

Obytné pokoje

Tady trávíte nejvíce času, proto si dejte na výběru barvy obzvláště záležet. Barvu vybírejte podle toho, jaký máte nábytek. Ideální jsou odstíny žluté, meruňkové, pískové, zlaté a stále modernější hnědé. Studené odstíny modré a zelené sice nejsou nejvhodnější, ale pokud je použijete v kombinaci teplých barev, může z toho vzniknout zajímavý kontrast.

Dětský pokoj

Rozhodně se neomezujte na barvy podle pohlaví dítěte. Ne všechny holčičky musí mít růžovou a kluci modrou. Popusťte uzdu své i fantazie, ale i dětí. Nechte je, aby si vhodnou barvu vybraly samy. Určitě se neomezujte jen na jednu barvu, ideální je kombinace dvou až tří. Vybírejte z pastelových odstínů fialové, modré, zelené, meruňkové, jahodové či žluté.

Určitě si dopředu ujasněte, jaké bude mít pokojík téma. Malbu můžete skvěle doplnit bordurou, těch je na trhu nepřeberné množství.

TIP Bety: Na borduře může být oblíbená pohádková postava, zvířátka nebo třeba květiny.

Koupelna

Do koupelny patří jednoznačně teplé odstíny. Pokud ale máte dostatečně barevné obložení, zvolte klidně bílou barvu či o mnoho světlejší odstín barvy obložení. Celek musí být hlavně relaxační, abyste se zde cítili dobře. Vyhněte se proto pokud možno studeným tónům.

Kuchyň

Do kuchyně se hodí odstíny béžové či oranžové, i zde se však řiďte především barevným laděním doplňků. Pokud možno se vyhněte obligátní červené. Nejen, že patří tato barva kuchyním minulého století, ale především je poněkud agresivní.

Jak na to?

Nejprve stěny omyjte mýdlovou vodou. Pokud se barva loupe, je třeba ji oškrábat. Určitě se vám bude hodit sádra. Tou zamaskujete díry či případné trhliny.
Barvu si vždy dopředu vyzkoušejte. Tam, kde pak nebude vidět, třeba za skříní, natřete malý kousek nechte uschnout. To je opravdu důležité, protože mokrá barva má úplně jiný odstín, než výsledná.

Usnadněte si úklid

Čím více věcí z pokoje odnesete a zakryjete, tím jednodušší budete mít pak práci. Rozhodně investujte do igelitových fólií a vše, včetně podlahy, přikryjte. Podlahu pokapanou od barvy totiž budete muset, než zmizí šmouhy, umývat mnohokrát.

Kdy začít?

Léto je na malování ideální, můžete větrat, a barva tak rychleji schne. Určitě malujte za denního světla, které nezkresluje výsledný odstín. Než se pustíte do dalšího nátěru, musí barva schnout minimálně 4 hodiny.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat