Čtení dětem je méně efektivní než konverzace

Výzkumy hovoří jasně, jazyková obratnost dětí se zhoršuje a ubývá rodičů, kteří svým dětem předčítají na dobrou noc. Jenže čtení z knížek samo o sobě nestačí pro správný vývoj řeči u dětí, mnohem důležitější je konverzace s rodiči.

Čtení sice může obohacovat slovník, ale vyjadřovací schopnosti dítě musí cvičit denně v rozhovoru s rodiči.

A rozhovor rodičů s potomky před spaním je podle psychologů až šestkrát účinnější pro vývoj řeči než předčítání knížek, při němž jsou děti pouze pasivními posluchači. A rozhovor má prý význam i pro nejmenší, kteří ještě nejsou schopni tvořit správné formy slov, ale jejich primitivní odpovědi jsou velmi důležité a zásadně ovlivňují jazykové dovednosti.

„Pediatři a další odborníci podporují rodiče v tom, aby svým dětem četli, vykládali příběhy a jednoduchá vyprávění a poskytovali jim tak jazykový vývoj,“ tvrdí psycholog Frederick Zimmerman z California University. Podle něj je to ale pro dítě příliš pasivní role a neklade dostatek důrazu na vyjadřovací schopnosti dítěte.

Experimentální studie prokázala, že děti ve věku kolem čtyř let, které jsou denně podrobovány konverzaci s rodiči, mají až šestkrát lepší výsledky v jazykových testech než ty, jimž rodiče pouze čtou z knížek. Tzv. „konverzační“ děti mají mnohem hlubší a širší slovník a dělají méně chyb ve výslovnosti i gramatice.

Odborníci z Kalifornie také zjistili, že sledování televize nemá sice na slovník a mluvu dítěte žádný pozitivní vliv, ale rovněž ani žádný negativní.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat