Šikana ve škole může dětem prospívat, tvrdí dětská psycholožka

Být obětí šikany ve škole může být ve skutečnosti pro děti dobré. Tvrdí to dětská psycholožka Helen Guldberg z jihoanglické Open University, podle níž pomáhají hádky mezi dětmi ke zdokonalování schopnosti řešit konfliktní situace a zvyšuje se tak jejich schopnost jednat s druhými.

Guldberg tvrdí, že žádné fyzické a psychické týrání samozřejmě nemůže být přípustné, ale bouřlivé hádky na hřišti, při nichž se děti přou a řeší konflikty, by rodiče a učitelé vždy a za každou cenu řešit neměli a měli by naopak nechat dětem prostor situaci zvládnout samy.

Podle ní naopak obsese politiků a učitelů potlačovat šikanu a hádky za každou cenu, není pro děti vždy a za každou cenu přínosem. Její názor se však v Británii velkému ohlasu netěší a všichni odborníci bojující proti šikaně na školách jsou jejími názory pobouřeni.

„Děti jsou podporovány v tom, aby si myslely, že jejich vztahy s ostatními dětmi jsou závadné, poškozující, takže jsou takticky podporovány, aby se na své vrstevníky dívaly s obavou a podezřením. Pokud budeme s dětmi zacházet tak, že nejsou schopny bojovat s bolestnými zážitky, pak budeme velmi výrazně podkopávat jejich sebevědomí a znemožníme jim získat schopnosti pro zvládání složitých situací v budoucnosti. V konečném důsledku jim budeme bránit rozvíjet se a dospívat,“ tvrdí Guldbergová.
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat