O co byste se jako máma měla přestat strachovat

Narozením potomka začíná jedno z nejšťastnějších období života. Ale přibývá také starostí a strachování se. Dítě je středobodem našeho života a někdy je těžké zbavit se černých představ o tom, co všechno se mu může stát. Někdy to ale s obavami trochu přeháníme…

Samozřejmě je přirozené, že se o své miminko (ale vlastně i dětským střevíčkům dávno odrostlého potomka) bojíte. Nesmíte však dovolit, aby vás katastrofické scénáře ve vaší hlavě úplně pohltily – ublížila byste nejen sobě, ale nevědomky i dítěti (není lepší mít vyrovnanou a šťastnou maminku, než neurotickou a věčně vystrašenou?).

Takže z čeho byste měla přestat mít panickou hrůzu?

1.    Vaše miminko neumře na SIDS

Syndrom náhlého úmrtí kojenců (zkratka pochází z anglického sudden infant death syndrome, české SNÚ se téměř nepoužívá) je definován jako zcela nepředvídatelná a náhlá smrt miminka do 1 roku, jejíž příčina není dodnes známa (a neodhalí ji ani pitva). V České republice si SIDS vyžádá ročně 25 dětských životů. Přesto jde o syndrom velmi vzácný, který se u dětí starších 6 měsíců téměř nevyskytuje. Zdravý strach o život miminka je samozřejmě na místě, nejste blázen, pokud ho jdete ve spánku zkontrolovat. Ale nemusíte být vzhůru každou minutu, kdy vaše dítko spinká. Pokud vám SIDS opravdu nahání hrůzu, můžete si pro svůj klid pořídit monitor dechu miminka.

2.    Vaše dítě nebude uneseno

Ano, k únosům dětí dochází, to je smutná realita. Ale také nejsou tak časté, abyste svého potomka musela až do jeho 15 let všude doprovázet. Zkuste realisticky zhodnotit, kde bydlíte, kde se vaše dítě pohybuje, jak daleko má do školy, zda jezdí MHD… Podle toho se řiďte. Ale pokud je na to váš potomek dostatečně starý, nechte mu určitou volnost a odpovědnost.

3.    Vaše dítě začne chodit (mluvit, používat nočník, zavazovat si tkaničky…)

Je až neuvěřitelné, jak nás dokáže vystresovat okolí tvrdící, že od určitého věku musí každé dítě bezpodmínečně zvládnout určitou dovednost. Navíc se jako na potvoru vždycky objeví ve vaší blízkosti dítko, které je učebnicovým příkladem všech pouček v chytrých příručkách. Že má váš potomek v mluvení třítýdenní zpoždění? Už víc než měsíc měl běhat bez opory? Je jediné batole v sousedství, co ještě neukončilo „nočníkový výcvik“? No a co? Každé dítě je individualita, a pokud netrpí nějakým postižením (na 99,9 % byste o něm dávno věděla od lékaře), není důvod k panice. Však té které dovednosti jednou dosáhne. Určitě.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně

4.    Vaše dítě není na drogách

Noční můra všech matek dětí v teenagerovském věku – drogy. Ano, váš potomek s největší pravděpodobností vyzkoušel kouření cigaret (ruku na srdce, byla jste v pubertě jiná?), možná okusil i marihuanu, ale jen skutečně zlomek dětí propadne tvrdým drogám. Pokud má dítě fungující rodinu, je pravděpodobnost, že se tak stane, ještě o něco nižší. Zkrátka nepropadejte pokušení nakoupit zásoby všemožných domácích testů na drogy, pokud nemáte skutečně vážné podezření, že jim dítě holduje. Jen byste tím narušila křehkou důvěru svého dítěte k vám.

5.    Jste dobrá máma – a vaše dítě to ví

Pochybnosti o tom, zda svou „roli mámy“ zvládáme dobře, dostihnou dříve či později většinu žen. Věřte, že už i fakt, že si podobné myšlenky připouštíte, jsou docela dobrým znamením toho, že dobrá máma jste.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat