Co vědět, než začne semestr

Do začátku semestru na vysokých školách ještě chvíle zbývá. Ale ani tak není na škodu připomenout si pár tipů, které mohou všem, co nastupují do prvního ročníku, cestu alespoň trochu usnadnit.

1. Snažte se poznat co nejvíce lidí

Pamatujte, že na vysoké škole často vznikají celoživotní přátelství. A tak nevynechejte jedinou příležitost k poznávání svých spolužáků. Nejenže se mohou stát skvělými kamarády, ale podají vám pomocnou ruku, pokud byste se ocitli v úzkých se studiem.

2. Choďte na přednášky

Velký rozdíl mezi střední a vysokou školou je, že zatímco na střední jste museli sedět celý den na hodinách, na vysoké už vás nikdo tak docela nenutí navštěvovat pravidelně přednášky, docházka je – alespoň u některých předmětů – na vás. A nově nabytá svoboda může být ošidná. Budete v pokušení vynechávat co nejvíce hodin a užívat si mimo školu – ale nedělejte to. Alespoň ne příliš často. Při zkouškách se to obrátí proti vám.

3. Nebojte se práce

A tím myslíme brigády či práci na částečný úvazek. Získáte nejen praxi, kterou budete po škole při hledání zaměstnání potřebovat, ale peníze se také hodí. A už jste velké holky/velcí kluci – přeci vás na vysoké pořád nebudou podporovat jen maminka s tatínkem…

4. Kolej není hotel, ale dá se přežít

O některých studentských kolejích kolují legendy, které jsou bohužel z větší části pravdivé. Nepředstavujte si čtyřhvězdičkový hotel, budete zklamaní. Ale na druhou stranu – budete mít střechu nad hlavou a spoustu přátel po ruce. A upřímně, legendární a pravdivé jsou nejen historky o kolejích, ale i o tamních večírcích…

5. Nezapomínejte studovat

Ačkoli je vysoká škola úžasnou příležitostí pro skvělý sociální život a nikdy nekončící večírky, v první řadě v ní jde o studium. Tak na to nezapomínejte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat