Děti ze spokojených manželství jsou nejsebevědomější

Důvodem k uzavření sňatku bývá nejčastěji láska. Některé dvojice vstupují do manželství, aby v něm vychovaly děti. A mnozí se rozhodnou nerozvádět jen kvůli dětem, i když manželství nefunguje. Podle britských psychologů to má jistý smysl. Děti vyrůstající v manželství jsou totiž nejspokojenější se svým životem a mají nejvyšší sebevědomí. Jenže! Platí to jen tehdy, když manželství – tedy vztah rodičů – funguje dobře.

Zůstávat v manželství, které je plné vzájemné hrubosti a citového chladu mezi rodiči, pro dítě dobré není. Nicméně děti manželů v dobře fungujícím vztahu mají nejlepší psychologické výsledky v testech spokojenosti se životem, pocitu štěstí a sebevědomí.

„Z našeho výzkumu vyplývá, že teenageři, kteří žijí s matkou a otcem, již jsou zároveň manželi, mají vyšší sebevědomí než děti, jejichž rodiče spolu žijí na hromádce nebo jsou single,“ tvrdí britští vědci v rozhovoru pro deník The Sun.

Ve studii byly hodnoceny psychologické profily 3 882 dětí v kontrastu s tím, jak žijí jejich rodiče.

Chlapci jsou obecně sebevědomější než dívky, na jejich psychologii má status rodičů menší vliv. Nejhůře na tom jsou se sebevědomím náctileté dívky, jejichž rodiče žijí single. Nejvyšší sebevědomí pak mají hoši rodičů, kteří mají spokojené manželství.

Není jasné, proč manželský status rodičů ovlivňuje tak silně psychiku dětí. „Zřejmě v tom jistou roli hraje fakt, že děti pak takové rodiče vnímají jako jednu pevnou jednotku, která jim poskytuje pocit jistoty,“ míní autoři.






Celkem 16 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat