Léky na podporu paměti škodí. Pokud jste chytří

Říká se jim chytré drogy či kognitivní doping a jsou oblíbené především u vysokoškolských studentů. Léky podporující paměť a učení totiž zvyšují bdělost a výkonnost mozku při dlouhém učení přes noc. Jenže neplatí to obecně. Podle vědců z Oxfordské univerzity léky jako Ritalin či Provigil můžou lidem s nadprůměrnou inteligencí spíš škodit.

Podle doktorky Nadiry Faberové z Oxfordu totiž tyto léky zhoršují krátkodobou paměť a nejlepší výsledky poskytují pouze jedincům s podprůměrnými akademickými výsledky.

Podle magazínu Nature dnes na světové akademické půdě užívá podobné léky pětina studentů.

Ačkoli Ritalin a Provigil můžou u některých jedinců zvýšit výkonnost mozku, nejsou tak účinné, jak se jejich výrobci snaží tvrdit. A mnohým nadprůměrně inteligentním jedincům naopak můžou výkon při učení zhoršit.

Ritalin, účinná látka metylfenidát, se používá u osob s poruchou pozornosti a hyperaktivitou, jimž zlepšuje výkon mozku. Ale nebylo prokázáno, že pomáhá při učení a zlepšuje koncentraci. „U vysoce výkonných jedinců může tento lék naopak výkon snížit, třeba zhoršením krátkodobé paměti,“ tvrdí doktorka Faberová.

Lék modafinil prodávaný jako Provigil či Alertec sice pomáhá při narkolepsii a ospalosti, podporuje bdělost a zvyšuje pozornost, nebylo ale nikdy prokázáno, že má také pozitivní účinky na učení a paměť.

Stejně jako u Ritalinu ale modafinil zvyšuje výkonnost mozku jen u lidí, kteří mají jinak slabou výkonnost,“ tvrdí Faberová.

Tyto léky totiž zvyšují koncentraci neurotransmiterů (nervových přenašečů), ale maximálního výkonu mozek dosahuje při optimální koncentraci, nikoli při nadměrné. Ta je problematická stejně jako nízká koncentrace. To vysvětluje, proč lidé s nadprůměrně výkonným mozkem (mající optimální koncentraci přenašečů) po požití léku (kdy se koncentrace ještě zvýší) mají horší výsledky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat