Je pravda, že těhotné ženy více bloudí?

Němečtí vědci zjistili, že těhotné ženy můžou mít velké potíže s orientací v prostoru. Ačkoli i mnohé ženy jsou schopny poměrně dobře číst mapy a vyznat se v cizím prostředí, jsou obecně ve srovnání s muži znevýhodněny v prostorové orientaci. A situace se ještě výrazně zhorší, když je žena těhotná. Může za to mozek jejího dítěte.

Změny v hladinách hormonů během těhotenství totiž zmenší oblast v mozku, která je za řízení orientace v prostoru a navigaci zodpovědná. A nejmenší je toto centrum na konci gravidity před porodem.

Vědci z Institutu Maxe Plancka v Berlíně zjistili, že v těhotenství není nijak ovlivněna paměť a jiné kognitivní schopnosti žen. Ale neplatí to o prostorové orientaci a navigaci. Těhotná žena může dokonce začít bloudit, protože je negativně ovlivněna především její egocentrická navigace. Rozhodně by neměla radit druhým při hledání správné cesty.

„Těhotenství je období v životě ženy, kdy je vystavena výjimečně vysoké hladině estrogenu. Ten opravdu účinně působí na různé oblasti mozku, hormonální vlivy během těhotenství mohou souviset se změnami neurologickými. My jsme zjistili, že během těhotenství je negativně ovlivněna schopnost zapamatovat si cestu v prostoru,“ tvrdí doktorka Nina Lisofská z Berlína.






Celkem 11 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat