5 důvodů, proč dětem číst. Každý den

Myslet si, že v dnešní přetechnizované době patří dětské knihy už jen do muzea, by bylo velkou chybou! Číst bychom měli už těm nejmenším. Je to jedna z nejdůležitějších a nejprospěšnějších věcí pro jejich vývoj!

Proč byste si tedy měli každý den najít alespoň půlhodinku času, během které si sednete k dítěti a předčítáte mu nějakou hezkou pohádku?

Důvod č. 1: Silnější pouto

Pouto mezi rodičem a dítětem je samozřejmě silné samo o sobě, ale to neznamená, že byste jej neměli neustále posilovat! A čtení je skvělý prostředek. Je to čas jen pro vás, dítě má vaši plnou pozornost, knížka se stává úžasným prostředníkem mezi vámi a vaším potomkem.

Tip redakce:

Přemýšlíte o knížce, ze které byste předčítali dětem na dobrou noc? Zkuste Půlnoční pohádky od Sáry Saudkové! Představte si jednu úplně obyčejnou rodinu. Máma je moc hodná a veselá, jen občas trochu unavená, a táta chodí do práce a nemá moc času. Někdy se všichni smějí, jindy se zase trochu zlobí, ale mají se rádi. A když se večer všechno uklidní a celá rodina je spolu, vyprávějí si společně pohádky. Pohádkové příběhy plné fantazie od Sáry Saudkové vám připomenou, že ty nejhezčí chvíle zažijete jen s rodinou.

Důvod č. 2: Rychlejší mluvení

Přemýšlíte, proč číst i úplně malým dětem, které ještě ani nemluví, a tak přeci nemohou příběhům rozumět? Ale mohou! A navíc jim poslouchání vaší řeči usnadní situaci, až se začnou snažit mluvit samy. Je to prokázáno – děti, kterým rodiče pravidelně předčítají, mluví dříve a lépe než jejich vrstevníci, kteří „luxus“ knížek a čtení neměli.

Důvod č. 3: Slovní zásoba

Knihy rozšiřují slovní zásobu i nám dospělým – a pro děti, které každé nové slovo „nasávají“ jako houby, jsou knihy nekonečným světem slov a spojení, která by jinde nezaslechly. Budete-li svému potomkovi odmalička číst, nebude mít později potíže s vyjadřováním, nebude muset „hledat slova“.

Důvod č. 4: Bezbřehá fantazie

Pohádky a dětské příběhy podporují dětskou představivost a tím přispívají k rozvoji kreativity, ale také logického myšlení u dítěte. Díky pohádkám dítě prožije věci, které by v reálném světě nebyly možné, což má na jeho mozek prokazatelně pozitivní vliv.

Důvod č. 5: Skvělá zábava

Ukažte dětem, že středobodem jejich her nemusejí být počítače, mobily, tablety nebo televize! Že knihy jsou úžasným prostředkem k pobavení. A co víc, už velmi malé děti jsou schopny vnímat a pochopit příběhy, které jim knížky předkládají, a tak je čtením skvěle pobavíte. A co si budeme namlouvat, i my se rádi přeneseme do dětství, kdy jsme věřili, že dobro zvítězí nad zlem, tak jak jsme to slyšeli v pohádkách, co nám četli tatínek s maminkou…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat