Jak být lepší máma? Na tyto obavy raději zapomeňte

Každá žena, která se stane maminkou, touží po jediném – být opravdu tím nejlepším možným rodičem. Jenže často na sebe máme až nepřiměřené nároky. A když je nenaplníme (protože jsme také jen lidmi), zbytečně se pak trápíme. Které starosti bychom měly jednou provždy pustit z hlavy?

Co takhle si dát do nového roku nějaké to předsevzetí, které říká, že z následujících obav už nás hlava bolet nebude?

Nejsem dobrá máma, protože pracuju

Některé maminky jsou na rodičovské tři až čtyři roky, jiné se po několika měsících vrací zpět do práce nebo začnou pracovat z domova. Mnohé z nich se pak trápí výčitkami, že pokud se věnují svému povolání, jsou vlastně maminky jen na „poloviční úvazek“ a tím pádem jsou špatné mámy.

Pokud k nim také patříte, pak na takové myšlenky rovnou zapomeňte! Dobrá máma se nepozná podle toho, jestli je s dítětem 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Ale podle toho, jak tráví s dětmi ty chvíle, kdy s nimi opravdu je. A vy je jistě využíváte na maximum!

V knížce píší, že…

Knihy o výchově, vývoji miminka, nejrůznější internetové stránky určené maminkám jsou plné skvělých rad a pomáhají, když nevíme kudy kam. Jenže občas dokáží pořádně zavařit. To když se naše děťátko nechová přesně podle tabulek a tvrzení v nich (a že se tak děje často). Maminky pak propadají panice, že je něco špatně, že něco zanedbaly, že se jejich miminko nevyvíjí tak, jak by mělo…

Pamatujte, že každý člověk je jiný – a o dětech to platí úplně stejně. Některé začne chodit či mluvit dříve, některé později. V knihách apod. jsou udávány průměrné časové údaje, nejedná se o „jízdní řád“. Pokud máte pocit, že je něco opravdu špatně, konzultujte problém s lékařem. Jinak ale žádnou paniku – však to vaše dítko dožene! A jistě vyniká zase v jiné dovednosti, tak co.

To dítě vypadá tak nějak smutně

Co maminku nejvíce potěší? Pohled na rozesmáté, spokojené, šťastné děťátko. Ovšem jsou dny, kdy ho tak rozhodně nevidíme. A to nás dokáže pořádně potrápit – co když je to naše vina?

Zapomeňte na obrázky věčně rozesmátých dětí, ty existují jen v televizi či v časopisech. I naši potomci mohou mít špatný den, kdy se jim nevede, pohádají se s kamarády, zažijí první milostné zklamání (vždyť i ty předškolní už přeci prožívají první lásky), zkrátka nemají k úsměvu důvod. Děti nejsou stroje, ani ony se nevznášejí pouze na obláčku štěstí.

Moje tělo po porodu se mi nelíbí

I jako maminky zůstáváme ženami, a tak není divu, že se dokážeme potrápit nejen kvůli dětem, ale i kvůli sobě. Spousta z nás je nespokojena se svou postavou po porodu, a to i když už od něho uplynula nějaká doba. Těhotenská kila je zkrátka těžké rychle shodit, máme povolené svaly, objevily se strie, ňadra už nejsou, co bývala...

Přestaňte se takovými věcmi trápit – pokud se s nimi opravdu nedokážete vyrovnat, zkuste změnit, co jde. Začněte se více hýbat (jak dítě roste, budete mít více možností), posilujte, myslete na to, co jíte. Ale hlavně žádné výčitky! Pamatujte, že spokojená maminka rovná se spokojená rodina!

Tohle jsem neměla dělat

Než jste přivedla dítě na svět, měla jste o výchově jasné představy. Moc dobře jste věděla, jakých chyb se vyvarovat, co nikdy nedělat… Jenže pak přišel střet s realitou a vy jste svá předsevzetí několikrát porušila. Copak tohle je znakem dobrého rodiče?

Upřímně řečeno, „chybkami“ ve výchově nemá cenu se trápit. Všechny jsme občas posadily dítě k televizi ve snaze získat chvilku klidu pro sebe, uplatily ho čokoládou, aby přestalo dělat scény a sedlo si do kočárku, anebo zakřičely a plácly dítko po zadečku. Nejsme na to nijak pyšné, ale stalo se. No a co. Však jste to jistě už kolikrát napravila!

Už nikdy nebudu (doplňte)

Stát se maminkou je pro většinu z nás tou nejvyšší životní metou a nejkrásnější věcí, co nás kdy potkala, o tom není pochyb. Ale to neznamená, že nás občas nenapadne nějaká myšlenka typu „co by kdyby“. Kdybychom neměly děti, mohly bychom cestovat, vést firmu, věnovat se svým zálibám…

Jednak nemá cenu si takové myšlenky vyčítat – často jsou zkrátka pravdivé. Ale pozor, to neznamená, že jsou nezměnitelné! Kdo říká, že nebudete moci vyrazit do světa, jen co děti odrostou (nebo za pár let s nimi), že po návratu z rodičovské nevybudujete kariéru, o které jste snila, že se jednou nevrátíte k tomu, co vás (kromě rodiny) tak bavilo… Mateřství je velká změna, ale neznamená konec!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat