Co nakoupit do domácnosti před příchodem miminka?

Čeká vaši rodinu šťastná událost a příchod miminka na svět? Gratulujeme! Máte před sebou krásné, ale velmi náročné období. Ulehčete si péči o děťátko důkladnou přípravou a vrhněte se na úpravu interiéru ještě před jeho narozením. Co by ve vaší domácnosti rozhodně nemělo chybět a na čem se nevyplatí šetřit?

Spánek je pro miminko důležitý

Pokud máte pro miminko připravený samostatný pokoj, oceníte ho až po prvním roce. Po narození by mělo dítě cítit vaši přítomnost a i pro vás bude praktičtější vstávat pětkrát za noc k postýlce, která bude v ložnici a ne v jiném pokoji. Miminku rozhodně pořiďte postýlku či kolébku. Kolébku vyžijete zhruba jen do 6. měsíce, později by mohla být pro miminko nebezpečná. Pokud tedy nechcete investovat dvakrát, raději vyberte postýlku, která se dá přizpůsobit výšce miminka.

Praktická je postýlka na kolečkách, která se dá zafixovat - můžete ji pak převážet kamkoli po bytě. Postýlka musí mít bočnice, které umožní dítěti pohyb a pomohou mu s prvními pokusy se postavit. Pokud budete mít postýlku po kamarádce, nezapomeňte pořídit novou matraci. Odborníci doporučují spíš tvrdší matraci, ty příliš měkké nejsou vhodné pro správný vývoj páteře a kostry. Právě na matraci byste rozhodně neměli šetřit a pořídit takovou, která bude z kvalitního materiálu, prodyšná a potažená bavlněnou látkou. Stejně tak dbejte i na výběr přikrývek a polštářů, jež by měly být také z kvalitního bavlněného materiálu, který se bude moct prát při vyšších teplotách.

1. přístavná postýlka, Pink or Blue, 3489 Kč,
2. Přebalovací podložka, New Baby, 301 Kč,
3. Lehátko do vany, Kasa.cz, 645 Kč,
4. Jídelní židlička, Alza Maxi, 2279 Kč,
5. Šuplíková komoda s přebalovacím pultem, MT Nábytek, 3052 Kč

Přebalovací pult

Naše babičky a maminky to zvládly bez něj a je pravda, že přebalovací pult je věc, bez které se určitě obejdete, ale rozhodně vám usnadní spoustu práce. Záleží samozřejmě na prostorových a finančních možnostech, ale ideální je přebalovací pult, který slouží zároveň jako komoda. Všechno oblečení, plenky a kosmetiku budete mít hned po ruce, a jakmile miminko odroste, budete moct přebalovací plochu nahradit  odkládací, bude stačit jen sundat vrchní přebalovací nástavec.

Dočasným řešením při nedostatku místa je přebalovací pult na kolečkách, který lze i často snadno složit. Pokud na pult místo nemáte vůbec, můžete zakoupit pouze přebalovací podložku, kterou položíte na komodu, stůl nebo pračku. Vždy je ale pod ni dobré dát pevnou protiskluzovou podložku.

Bezpečné koupání

Čerstvě narozené miminko rozhodně nepatří do velké vany. Pořiďte mu malou plastovou, ergonomicky tvarovanou vaničku, ve které se bude cítit jako v bříšku a z koupání bude mít radost. Díky menšímu prostoru voda tak rychle nevychladne a pokryje celé tělíčko miminka. Do vany pak dítě může dát teprve tehdy, až samo sedí. I tehdy mu ale pořiďte protiskluzovou podložku, aby byla zajištěna jeho bezpečnost a miminko si mohlo v klidu hrát.

Stravování

Miminko s vámi v prvních měsících u stolu určitě sedět nebude, takže koupi stoličky můžete nechat na později. Jakmile se miminko ale naučí samo sedět, čestné místo u jídelního stolu by mělo mít. Variant je na dnešním trhu spoustu, ale praktičtější jsou rozhodně židličky z plastu. Především jejich úklid je mnohem snazší než u těch dřevěných. Ani na židličce byste ale neměli příliš šetřit, při nákupu si zkontrolujte všechny bezpečnostní prvky a pořiďte si raději takovou, která s miminkem „poroste“ a vy ji budete moct upravovat podle jeho velikosti.

Bezpečnost

Jakmile se miminko začne samo pokoušet postavit na nohy, čeká na něj v domácnosti spousta nebezpečí. Zajistěte všechny ostré rohy nábytku, parapetů či topení plastovými zaoblenými násadkami, použijte dveřní zarážky, do zásuvek dejte plastová chránítka a všechny čisticí prostředky a léky přesuňte do horních polic či skříněk.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Vepřová pečeně

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat