Proč by měly ženy u porodu dostávat slazenou vodu?

Žádný porodník na Západě nedovolí rodičce na sále cokoli konzumovat. Lékaři se obávají, že by to mohlo vést ke komplikacím s anestezií při potřebě provést císařský řez. A také by jídlo mohlo ženě mající kontrakce zaskočit a vyvolat dávení. Jenže z experimentálních výzkumů ve Filadelfii vyplývá, že příjem sacharidů a vody během porodu je pro ženu i dítě příznivý. Energie pomáhá urychlit nejen porod, ale také následné zotavení se po něm.

„Ženy by měly během porodu dostávat sacharidy a vodu, porod je pak rychlejší a zotavení se časově také zkrátí,“ tvrdí vědci z Univerzity Thomase Jeffersona ve Filadelfii.

Dostatečný přísun vody a sacharidů pomáhá svalům lépe pracovat při porodu, tento je kratší, jeho průběh hladší a zotavení rychlejší. Vyplývá to z porodů 3 982 žen, které dobrovolně vstoupily do experimentu. Ženy, které směly pít a přijímat sacharidy během porodu, měly v průměru o šestnáct minut kratší porod.

Doktor Vincenzo Berghella tvrdí, že je nebezpečné podávat ženám u porodu tuhou stravu. V jeho experimentu ženy směly pít a přijímat sacharidy v roztoku.

Jako ve filmu? Ale kdepak...

Pokud patříte k nastávajícím maminkám, jistě je pro vás porod jedním z témat číslo jedna. Jak bude probíhat? Bude dlouhý, bolestivý, bezproblémový? Jak tak slýcháme historky kamarádek (a některé bychom raději neslyšely), je jasné, že všechny ty porody v amerických filmech byly hodně nadsazené. V čem se od reality liší nejvíc?

1. Od první kontrakce po narození dítěte neuběhne 30 vteřin. Dokonce ani 30 minut. Ovšem může se stát, že uplyne i 30 hodin… Nepočítejte s tím, že byste ráno začala rodit a po obědě už sledovala svůj oblíbený seriál s miminkem v postýlce.

2. Vaše cesta do porodnice nebude připomínat automobilové závody nebo honičky. Ano, někdy se musí spěchat, ale v drtivé většině případů dojedete do nemocnice pohodlně, povolenou rychlostí a po normálních silnicích a od lékaře se dozvíte, že je ještě spousta času…

3. Pravděpodobně se neproměníte v kvílící hysterku, co proklíná manžela a všechny muže na planetě. Většina rodiček je zcela při smyslech a kromě posledních několika málo minut je schopná celkem normální konverzace.

4. Voda vám nesjpíš nepraskne tak jako ve filmu – s hlasitým šplouchnutím a mokrým prádlem. Pouze okolo 15 % žen zažije před příjezdem do porodnice opravdové „prasknutí vody“. Je tedy malá pravděpodobnost, že budete jednou z nich.

5. Váš porod nebude připomínat scénu z akčních filmů. Ve skutečnosti nedojde k žádnému pobíhání, shonu nebo spěchu. Především první děti si dávají načas. A lékaři i porodní asistentky vědí, co dělají, nepotřebují pobíhat od rodičky k rodičce jako bezhlaví.

6. Narozením miminka to nekončí. Pamatujte na placentu. I ta musí ven!

7. Novorozeně nevypadá jako to z filmu – růžovoučké, usměvavé, spokojeně broukající. Kdepak! Bude mít nejspíš podivnou barvu, bude od krve a podivně svraštělé. Ale nevadí, stejně ho budete milovat!

8. První kojení nejspíš nebude procházka růžovým sadem, při které okamžitě pocítíte, jak jste si s miminkem blíž a blíž. Ve skutečnosti je pro spoustu žen první kojení pekelně stresující záležitost, která se často neobejde bez drobných obtíží. A taky se může stát, že nebude tak úplně bezbolestné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat