Školka volá: Rozšiřte svému předškolákovi slovní zásobu

Také máte pro letošní rok pro své dítě v „kalendáři“ přichystaný zápis a později i nástup do mateřské školy? Pak je nejvyšší čas postarat se o to, aby měl váš potomek co nejširší slovní zásobu, a dokázal tak v případě potřeby vyjádřit slovy vše, co potřebuje.

Je až s podivem, jak špatně či málo některé tří- i víceleté děti mluví. I když některé budou od přírody upovídanější než jiné, je důležité, aby řeči co nejlépe rozuměly a v případě potřeby ji uměly správně používat.

S rozšířením slovní zásoby můžete dítěti pomoci nejvýrazněji vy jako rodiče. Nespoléhejte na vzdělávací instituce – paní učitelky se v nich těžko mohou věnovat každému dítěti zvlášť, když jich mají plnou třídu. Tohle je zkrátka na vás.

Nemusíte se obávat, není to žádná věda! Stačí se držet následujících 4 tipů.

1. Skoncujte se šišláním

Dítě, které už míří do školky, není mimino, aby na něj jeho okolí muselo mluvit pisklavým hlasem a zkomolenými slovy. Snažte se také nazývat věci pravými jmény, ne názvy, které jste si vymysleli pro mluvu doma – až je dítě použije před ostatními, nikdo mu nebude rozumět. Také běžné dětské výrazy občas již zaměňujte za klasická pojmenování (například „bebí“ může být odřenina, modřina, rozbité koleno…). Děti se velmi rychle učí, a tak nové výrazy „nasávají jako houba“. Snažte se rovněž korigovat způsob řeči dítěte - aby nešišlalo a mluvilo srozumitelně (v některých případech vám bude možná muset pomoci logoped).

2. (Nejen) před spaním čtěte

Pohádka na dobrou noc je skvělým způsobem, jak dítěti nenásilně rozšířit slovní zásobu! A co víc, čtení prohloubí vaši vzájemnou blízkost. Navíc je prokázáno, že děti, kterým rodiče četli, mají vyšší pravděpodobnost, že jednou po knize sáhnou i sami. A není žádné tajemství, že děti, které propadnou knížkám, mají před svými nečtoucími vrstevníky v mnohém navrch.

3. Každý den nové slovo

Zkuste svému dítěti každý den představit jedno úplně nové slovo. Vysvětlete mu, co znamená, ukažte mu, k čemu se vztahuje, a používejte ho ve větě, jak často jen budete moci. Samozřejmě nemáme na mysli žádné složité či odborné termíny, ale slova, která dospělí celkem běžně používají a která by se mohla hodit i malému školáčkovi.

4. Vyrazte za poznáním

Také nejrůznější zážitky dokáží s dětskou slovní zásobou úplné divy! Spojte tedy příjemné s užitečným a vyrazte například do zoo (a pěkně dítěti pojmenovávejte všechna zvířátka, jež ho zaujmou – pravým jménem, které jim dali vědci, jsou u každého výběhu napsané), do muzea (na historickou expozici, přírodopisnou, dopravní, zemědělskou, technickou zkrátka jakoukoli), na interaktivní výstavu (kurátoři myslí stále častěji i na děti, a tak se váš potomek spolehlivě zabaví) či po hradech a zámcích (tam je příležitostí k čerpání informací také víc než dost). Výběr samozřejmě vždy přizpůsobte dítěte, ale nepodceňujte jeho schopnosti!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat