Kojení nezvyšuje IQ dětí, ale skutečně je prevencí hyperaktivního chování

Irští vědci tvrdí, že v rozsáhlé studii prokázali, že pozitivní vliv kojení na IQ dětí je mýtem. Jedinci, kteří jsou kojeni z lahve, nejsou ve srovnání s vrstevníky krmenými mateřským mlékem znevýhodněni. Nicméně co se opravdu podařilo prokázat, je fakt, že kojení působí jako prevence hyperaktivní poruchy chování u dětí.

Vědci z Dublinu sledovali kognitivní funkce u osmi tisíc dětí ve věku tři až pět let. U tříletých kojených dětí byla schopnost řešit problémy na vyšší úrovni než u dětí nekojených. Nicméně u pětiletých dětí nic takového už vědci neprokázali, což znamená, že kojení nemá dlouhodobý vliv na inteligenci dítěte.

Dále však z analýzy vyplývá, že kojení má dlouhodobý vliv na hyperaktivitu dětí.

„Jinými slovy, rozdíl v inteligenci byl tak minimální, že to nelze považovat za statisticky průkazné. Nebyli jsme schopni prokázat přímý vliv mezi kojením a inteligencí dětí,“ tvrdí jedna z autorek studie doktorka Lisa-Christine Girardová z University College Dublin.

Kojení je pro dítě nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, posiluje především obranyschopnost. Ale matka, která kojit nemůže z jakéhokoli důvodu, nemusí být zbytečně stresována tím, že náhradní výživa způsobí dítěti vážné újmy na psychickém či fyzickém zdraví. Nic takového prokázáno nikdy nebylo. Po světě běhají miliony lidí krmených v kojeneckém věku umělou výživou, kteří jsou zdraví, inteligentní a úspěšní. Stejně tak jsou tu miliony těch, kteří jsou navzdory kojení nemocní, obézní, podprůměrně inteligentní apod.

A co mámy?

Kojení samozřejmě přináší bezpočet prokazatelných zdravotních výhod pro dítě. Nicméně stále více výzkumů potvrzuje, že když matku nemotivují zájmy jejího dítěte, mohly by ji motivovat důvody sobecké – vlastní zdraví.

„Kojení je mnohem výhodnější v prevenci onemocnění a snižování rizik, než se v minulosti odhadovalo. Výsledky by měly podnítit všechny nemocnice k rozvoji programů na podporu vzdělávání nových matek o kojení jejich dětí,“ tvrdí docentka Melissa Barticková z Harvardovy univerzity.

U dětí je kojení hraje podle nejrůznějších výzkumů roli v prevenci leukémie, ušních infekcí, Crohnovy choroby, vředové kolitidy, infekcí trávicí soustavy, infekcí dolních cest dýchacích, obezity, nekrotické enterokolitidy a syndromu náhlého úmrtí kojenců. U "kojiček" pak snižuje riziko rakoviny prsu, rakoviny vaječníků před menopauzou a infarktu myokardu.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat