Dítě po třicítce: Pozdější mateřství má i několik výhod

Jste pro své okolí i rodinu neustále terčem otázek, kdy už konečně přivedete na svět potomka, protože jste třicáté narozeniny nechala za sebou před pár lety? Naznačují vám, že z vás bude „stará matka“? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Pozdější mateřství má i své výhody!

Ačkoli lékaři na rodičky, jejichž věk výrazně přesahuje třicítku, nekoukají právě nadšeně, některé vědecké studie ukazují, že mít dítě v trochu vyšším věku není žádná katastrofa. Ano, s věkem klesá plodnost a stoupá riziko některých komplikací spojených s těhotenstvím či porodem, ale zdá se, že se najdou i nějaká ta pozitiva. Jaká?

Vyrovnanější matky, vyrovnanější děti

Podle dánských vědců, jejichž výzkum uveřejnil European Journal of Developmental Psychology, jsou maminky, které porodí dítě až po 31. roce života, při výchově svých potomků vyrovnanější a klidnější. Málokdy používají fyzické tresty a neztrácejí nervy či nezvyšují hlas tak často jako jejich vrstevnice, které porodily dítě před třicítkou.

A z toho, jak tvrdí výzkumníci, pramení výhody i pro samotné děti – jsou prý před vstupem do puberty sociálně i emočně vyspělejší než děti výrazně mladších maminek.

Vyšší postava i vzdělání

To britští vědci zase tvrdí, že děti maminek, které porodily v pozdějším věku, bývají zdravější a vyšší (ano, je to tak, zkrátka víc vyrostou) a také častěji navštěvují vysokou školu či jsou úspěšnější v testech. Tedy alespoň v porovnání se svými sourozenci, kteří se narodili, když byli jejich rodiče mladší.

Jak si to autoři studie, jejíž závěry uveřejnil časopis Population and Development Review, vysvětlují? Především rychlým vývojem společnosti – děti narozené později mají prý k dispozici lepší zdravotní péči i možnosti vzdělávání.

Máme lepší paměť

Ačkoli většina lékařů ženy, jež těhotenství odkládají, varuje před nejrůznějšími riziky, která jsou s mateřstvím ve vyšším věku spjatá, přibývá také odborníků, kteří zkoumají, zda pozdější těhotenství nemá i pozitivní dopady. Loňská studie například ukázala, že ženy, které porodí až později, mají lepší kognitivní funkce a také paměť.

„Měli bychom se na zvyšující se věk matek začít dívat i z jiné perspektivy,“ myslí si Mikko Myrskylä z Institutu Maxe Plancka, který se dopady těhotenství v pozdějším věku zabývá. „Budoucí rodiče jsou si většinou dobře vědomi všech rizik, která jsou s takovým těhotenstvím spjata, ale málokdy vědí o pozitivních efektech, které může přinést,“ uzavírá odborník.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat