Dětský záchvat vzteku. Naučte se ho vyřešit v klidu

Nejspíš to jako rodič také dobře znáte. V tu nejnevhodnější dobu (například uprostřed supermarketu plného lidí) se váš drobeček promění v malou příšerku, která vříská na celé kolo a za žádnou cenu se nehodlá utišit. A to jen proto, že jste odmítli splnit nějaký jeho požadavek. Jak takové téměř hysterické záchvaty vyřešit?

Zažili jsme to všichni. Okolo vás a vašeho nepříčetného dítka stojí hlouček lidí, kteří mají napsáno ve tváři, že si o vašich rodičovských schopnostech myslí své, a vašeho nadílka, který předvádí na podlaze scénu, považují za nevychovaného spratka (ačkoli u svých dětí museli zažít několikrát to samé – takové záchvaty mají prostě všechny děti). A vy se snažíte, jak můžete, potomka utěšit. Marně, samozřejmě. Co teď?

Pamatujte, že se jedná o přirozenou reakci

Podobné záchvaty jsou součástí života snad každého batolete. I my jme byli takoví, i ti lidé stojící okolo vás, kteří se nyní ušklíbají a mají vás za mizerného rodiče, zažili se svými potomky úplně to samé. Ačkoli je dobré, aby si dítě na záchvaty nezvykalo jako na prostředek, jak dosáhnout svého, pamatujte, že se jedná o zcela přirozené chování. Děti se teprve učí zvládat své emoce a pláč či křik jsou způsoby, jak projevit zoufalství, bolest a frustraci ze skutečnosti, že věci nejsou takové, jak by si představovaly.

Zachovejte klid

Ačkoli se to snadno říká a docela těžko provádí v praxi, snažte se nepřilívat olej do ohně. Nekřičte na dítě, nesnažte se ho odtáhnout silou, nevyhrožujte, neuchylujte se k trestům. To jediné, co může pomoci, je reagovat hlasem bez negativních emocí, jímž se budete snažit potomka zklidnit.

Neustupujte

V první chvíli se zdá jako nejlepší řešení rychle splnit požadavek dítěte, jehož odmítnutí celou reakci spustilo. „Tak já ti tu hračku koupím, jen přestaň plakat a válet se po zemi.“ Ačkoli by takové ujištění mohlo rychle zabrat a dítě utěšit, zaděláváte si na problém do budoucna. Protože váš potomek se naučí, že podobné záchvaty jsou vlastně skvělou strategií, jak dosáhnout toho, co chce. A příště se celá situace bude opakovat.

Vyslechněte ho

Ačkoli malé děti ještě nebudou zcela schopné formulovat své frustrace slovy, dejte jim prostor, aby řekly, co je trápí. Vyslechněte je a v klidu proberte situaci. Chce to sice dostatek trpělivosti (a taky bohužel čas, který v některých situacích tak úplně nemáme), ale vyplatí se vám.

Najděte spouštěč

Proč vaše jindy tak spořádané děťátko najednou předvádí takový tanec? Opravdu je na vině jen fakt, že jste mu odmítli koupit to obří lízátko (které je navíc jen reklamní atrapou)? Pravděpodobně za tím bude i něco dalšího – dítě může být nevyspalé, unavené, hladové… Možná jste neměli dost trpělivosti vysvětlit mu, proč jste mu to či ono zakázali (a není se v tom shonu čemu divit), a dítě nyní neví, jak jinak reagovat než záchvatem.

Pokud zjistíte, co u vašeho potomka takové chování spouští, budete se moci na takové situace lépe připravit (a mnohdy jim i předcházet). Je náladové, když má hlad? Noste s sebou svačinku. Nevyspalo se? Dejte ho do kočárku, kde si může zdřímnout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:21
33 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:10

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat