Jak stmelit vlastní rodinu. Tyhle rady fungují

Také máte poslední dobou pocit, že vaše rodina funguje tak nějak odděleně? Že si každý žijete po svém, vedle sebe, ale jen málokdy opravdu spolu? Pak je načase zkusit dát všechny členy pěkně dohromady. Jak?

Vy jste s partnerem/partnerkou až do večera v práci, případně na rodičovské „dovolené“, děti chodí do školy nebo věčně vysedávají u mobilu či počítače… Ale kde jsou nějaké společné aktivity? S hektičností dnešní doby jich bohužel stále více ubývá. A to je velká škoda. Děti za chvíli vyrostou, vylétnou z hnízda… A vy si uvědomíte, že společných chvil bylo poskrovnu. Tak to změňte! Třeba hned zítra.

Pryč ze čtyř stěn

Nejjednodušší způsob, jak vytrhnout rodinu z rutiny běžného života, je samozřejmě vyrazit někam ven. Proč nevyužít soboty k rodinným výletům, ale třeba také jen ke společné procházce po městě, do nedalekého lesa, k návštěvě kina, galerie, interaktivní výstavy, muzea… Příležitostí je spousta. I kdybyste měli být pryč z domu jen dvě hodinky, budou to dvě hodinky, které strávíte ve své společnosti. A to se počítá. Jen mějte na paměti, že je nutné onu venkovní aktivitu přizpůsobit věku a také zájmům a schopnostem dítěte. Bavit se musejí všichni zúčastnění!

Něco nového pro všechny

Můžete jít v plánovaných rodinných aktivitách ještě dál a zkusit nějakou, během níž se všichni něco nového naučíte nebo si něco neobvyklého vyzkoušíte. Co třeba okusit jízdu na koni, výrobu keramiky či jiné tvoření, výlet na koloběžkách, rodinný kurz vaření… Možností je spousta, stačí zapátrat na internetu, co se ve vašem kraji nabízí za zajímavosti.

Společné lenošení

Ruku na srdce – jak u vás vypadá typický víkendový den? Že jeho velkou část trávíte resty, které jste nestihli vyřešit přes týden, a také úklidem? A takhle to občas celé pojmout jinak! Naordinujte si celá rodina pořádné lenošení. Snídaně do postele (všichni se do té vaší určitě vejdou), válení se, předčítání si, koukání na pohádky, vážné i nevážné rozhovory (hlavně tedy ty nevážné), pak oběd v nejbližší restauraci a nějaké to další rozmazlování. Zapomeňte na povinnosti, prostě spolu „polenošte“.

Koníčky našeho dětství

Generace dnešních rodičů rozhodně neprožila dětství ve společnosti počítačů či mobilních telefonů, ale většina z nás také neměla neomezený přístup k televizi apod. Co jsme tedy dělali? Dobrá otázka, kterou se vyplatí si položit. Zapátrejte v paměti a zkuste si vybavit oblíbenou činnost z dětství, kterou vaše děti tak úplně neznají. A pak se do ní společně pusťte! Chodili jste na ryby? Sbírali nejrůznější kartičky, hráli šachy, vytvářeli z krabic domečky pro panenky či lepili modely letadýlek? Zkrátka ukažte vlastním potomkům kousek svého dětství. Uvidíte, že si na nějaké moderní technologie ani nevzpomenou.

Naše rodinné tradice

Když se řekne tradice, člověk si vybaví velké svátky jako Vánoce nebo Velikonoce a kapra k večeři nebo barvení vajíček. Ale co takhle vymyslet nějaké vlastní tradice, které bude vaše rodina dodržovat? Třeba že na začátek nebo konec školního roku uspořádáte malou rodinnou oslavu, že uprostřed léta sezvete všechny příbuzné (nebo alespoň ty vybrané) a přátele a uspořádáte velkou grilovací party, že při každém výletě se celá rodina vyfotíte na nějakém pamětihodném místě, že na dovolené vždycky ochutnáte alespoň jednu místní specialitu… Možností je spousta. A uvidíte, že i po letech na tyhle malé tradice budete vy i vaše děti vzpomínat s úsměvem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat