Naučte své dítě jíst zdravé věci

Ačkoli se snažíte svému dítku již odmalička vštípit zásady správné výživy, stane se, že se najednou z ničeho nic „zasekne“ a odmítá vložit do úst byť i mikroskopické sousto zeleniny. To není zas až tak nic nenormálního, ovšem nesmíte rezignovat a s novým jídelníčkem svého potomka, z něhož by nejspíš vstávaly vlasy na hlavě nejednomu nutričnímu poradci, se smířit.

Jak ale vrátit (nebo zavést) dítěti na talíř všechny ty zdravé věci, které by mělo konzumovat? Obecně platí dvě zásadní pravidla – být trpěliví (a to dá občas hodně práce) a nevyvíjet na dítě přehnaný tlak (což není o nic snazší, když už počtvrté za sebou likvidujete či dojídáte po dítěti jídlo, s nímž jste si dali takovou práci, a ono se ho ani nedotklo).

Zkuste ale i některé z následujících rad výživových poradců.

Jděte příkladem

To je samozřejmě základ. Děti mají tendenci přejímat zvyklosti (a tedy i ty stravovací) od svých rodičů. Proč myslíte, že mají děti obézních rodičů tak vysokou pravděpodobnost, že se budou potýkat se stejným problémem? Geny v tom hrají roli minimální – ve skutečnosti nejí nejspíš celá rodina nijak zdravě a dítě do tohoto stereotypu dříve či později také zapadne.

Takže pokud se snažíte zařadit na talíř svého potomka zeleninu a ovoce, budete muset začít u sebe. Když dítko uvidí, že je po jídle namísto zákusku normální jíst salát, přidá se. Mimochodem, to, že bude jíst zdravě jen jeden z partnerů, nestačí – jak vysvětlíte dítěti, že pro tatínka nebo maminku výjimky existují a pro něho ne?

Hlavně pozitivně

Pokud budete dítě nutit do jídla oblíbeným stylem některých našich rodičů a prarodičů („nevstaneš od stolu, dokud tu mrkev nesníš“), nezvolíte právě nejšťastnější způsob přesvědčování. Pokud už přistoupíte k systému „něco za něco“ (a u některých dětí funguje skvěle), zkuste jej spíše v pozitivní rovině. Namísto výhrůžek apod. zvolte spíše odměny („když dojíš tu mrkev, můžeš si po večeři na chvíli pustit televizi“ apod.). Možná to není úplně výchovné, ale zajistíte si, že dítko spořádá víc zdravých potravin.

Nechte ho vybrat

Děti mají rády pocit, že o svém jídle (a nejen o něm) rozhodují. Dávejte jim tedy na výběr. Chtějí raději rajský, mrkvový, okurkový nebo listový salát? Daly by si ke svačině papriku, nebo třeba ředkvičky? Když si váš potomek sám vybere, zvyšuje se pravděpodobnost, že jídlo sní.

Trocha maskování neublíží…

Tahle metoda není zrovna ideální a ani ji nelze praktikovat nijak dlouho, ale občas se vyplatí. Zdravé potraviny se totiž často dají lehce „schovat“, takže je dítko slupne, aniž by mělo důvod k odporu. Ovoce se dá „zakamuflovat“ do koktejlů nebo freshů (zvláště když je ozdobíte třeba deštníčkem a brčkem), zelenina se v polévce rozmixuje apod. Způsobů jistě najdete celou řadu.

Zapojte je

Vezměte s sebou děti na nákup a nechte je, ať si vyberou, jaká zelenina či jaké ovoce se jim líbí. Pokud jste majiteli zahrádky, nechte je pěstovat například hrášek apod. na „jejich“ záhonku a pak jej spolu sklízejte a mlsejte, zapojte děti do přípravy jídla. Tak pro ně budou pokrmy mnohem zajímavější.
TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte, a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat