Nepřehánějte to s dárky pro děti. Příliš velká nadílka jim může uškodit

27.11.2017 | Děti a rodina

Připomíná dopis Ježíškovi vašeho potomka spíše nákupní seznam středně velké mateřské školy? Přemýšlíte, jak s napjatým rozpočtem budete schopni splnit každé jeho přání? Pak trochu přibrzděte. Tím, že vaše dítko najde pod stromečkem obrovskou kopu dárků, mu totiž neprospějete. Alespoň na to před každými vánočními svátky upozorňují odborníci na dětskou psychiku.

Vánoční nákupy jsou asi nejméně oblíbenou položkou na seznamu povinností tohoto svátku. U malých dětí však alespoň odpadá problém, co vybrat k Vánocům za dárky. Děti jsou totiž ve svých přáních natolik přímočaré, že uhodnout jejich zájem většinou není problém. O to horší je však nenechat se unést a pořídit dětem vše, co by si přály.

O co si napíšeme Ježíškovi?

Konkrétně malým dětem, které ještě neumějí psát, pomáhá s vytvořením dopisu rodič. Ten se tak může aktivně zapojit nejen do počtu dárků, ale i do jejich složení a priorit. Rodiče mohou dětem vysvětlit, že některé dárky nemůže sehnat ani Ježíšek, a pomalu jim vštěpovat, že o Vánocích nejde jen o to. Lze jim tak nenásilně formovat základ jejich budoucího hodnotového žebříčku.

Doporučuje se Ježíškovi psát již v půlce listopadu, kdy nejsou reklamy na nejrůznější zboží tak intenzivní.

Největší přání

Obecně je však vhodné se alespoň z části dopisu držet a koupit dítěti to, na čem mu opravdu záleží. Pokud rodiče tvoří dopis s dítětem společně, obvykle o tom největším přání vědí. Pokud však dítě donese dopis například ze školky, je možné se orientovat podle toho, který obrázek je největší, nejlépe vymalovaný apod.

Naopak se nedoporučuje splnit všechna dětská přání do puntíku. Dítě by mělo vědět, že ne vždy dostane to, co si zamane.

Nákup promyslete

Co se týče samotného složení a počtu dárků, to je poměrně obšírná a komplikovaná otázka. Záleží totiž na více faktorech, konkrétně na finančních možnostech rodičů, na intelektuálních možnostech dítěte a také na tom, jak je dítě vychováváno během roku. Obecně se ale doporučuje pořídit jednu či dvě nejdůležitější položky ze seznamu, poté nějaký kus oblečení a v neposlední řadě kupříkladu dvě tři hračky, které zároveň napomáhají s vývojem dítěte. Může se jednat o obrázkovou knížku, o nejrůznější modelovací hmoty, skládanky, stavebnice, a další podobné hračky.

Dětští psychologové se shodují, že vhodné jsou především hračky, které děti nějakým způsobem obohacují či rozvíjejí, ale zároveň je baví, jsou příjemné na dotyk a samozřejmě zdravotně nezávadné.

Důležitá je tedy pestrost dárků a jejich přidaná hodnota. Přesto je vhodné najít hranici mezi rodičovskou láskou a materialismem. Výzkum provedený na University of Missouri a University of Illinois, kterého se účastnilo více než sedm set dospělých, ukázal, že ti, kteří své děti zahrnují množstvím hmotných dárků, mají později problémy s výchovou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat