Růstové bolesti má každé druhé dítě. Jak mu můžete ulevit

10.10.2018 | Děti a rodina

Taky se vaše ratolest v noci budí a pláče, že jej bolí nožičky? Růstové bolesti se nejčastěji poprvé objevují v období třetího až pátého roku. Ve většině případů přicházejí večer nebo v noci. Některé dítě je vůbec nezaznamená, jiné trpí celé dětství. Jaký je původce a jak dítěti pomoci?

Bolí mě nohy

Důvodem proč děti růstovými bolestmi trpí je nerovnoměrný růst kostí vůči okolním měkkým tkáním. Kosti často rostou v intervalech, kterým svaly a šlachy nestačí. Časté dráždění a napínání je potom nejspíše původcem nepříjemných bolestí.

Růstové bolesti děti zaznamenávají nejčastěji v oblasti přední strany stehen nebo pod koleny. Bolest přichází od svalů, klouby však nebolí. Často trvá i několik dní.

Někdy děti dokonce kulhají bez zjevné příčiny, jiné nemohou samou bolestí ani stát na nohách. Růstové bolesti dokážou být skutečně nepříjemné a často se cyklicky opakují.

V případě, že jde o růstové bolesti, bolí obě končetiny, i když ne nutně obě najednou. Pokud zaznamenáváte zvýšenou teplotu, otoky kloubů nebo poruchu hybnosti, rozhodně se nejedná o bolesti působené vlivem růstu kostí.

Jak pomoci?

Potíž je, že na tento problém neexistuje žádná prevence. Nohy můžete balit do nahřátých ručníků nebo naopak chladit pomocí gelu s obsahem mentolu nebo přikládat studené obklady. Pomáhají také jemné masáže nebo slabá komprese pomocí obinadla. V případě silných bolestí lze podat bolest utišující lék.

Mnoho rodičů také nedá dopustit na použití homeopatik, které mají v tomto ohledu také poměrně uspokojivé výsledky.

Pokud však bolesti přetrvávají a jsou pro dítě nesnesitelné, navštivte lékaře, který provede vyšetření, které vyloučí, zda se nejedná o bolesti způsobené jinou příčinou.

Omezte pohyb

Děti růstovými bolestmi trpí nejvíce v letním období. Je to proto, že v létě vstřebají velké množství vitamínu D, který je za růst kostí zodpovědný. Pokud vaše dítě bolestmi trpí, nenuťte ho absolvovat dlouhé výlety, omezte i časté sportovní aktivity a dopřejte mu klid.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat