Riziko předčasného porodu výrazně zvyšuje bisfenol A

O bisfenolu A se už více než dvě desetiletí ví, že narušuje hormonální systém člověka. Látka přidávaná do plastů kvůli pružnosti a pevnosti má ale prokazatelně rovněž karcinogenní účinky. Podle vědců z Harvardovy univerzity šestkrát zvyšuje riziko porodu nedonošeného dítěte.

Podle jejich výzkumu bisfenol A, který je přítomen mnohdy také v obalech na vodu a potraviny, ovlivňuje ženu negativně ještě před těhotenstvím.

Ženy, které mají vyšší hladinu bisfenolu A v krvi, šestkrát častěji rodí dítě předčasně. Tyto děti mívají častěji vážné vývojové vady a s tím související celoživotní postižení a choroby.

„Lidé jsou vystaveni těmto látkám všude, jsou v obalech na potraviny, v běžných výrobcích denní potřeby, lékařských pomůckách, plastových lahvích na vodu a v tiskové barvě na účtenkách z pokladny,“ tvrdí profesorka Jennifer Yland z Harvardovy univerzity s tím, že vyhnout se těmto látkám je dnes téměř nemožné.

Hudba pro nedonošeňátka

Příčin předčasného porodu může být celá řada a bohužel dnes nejsou ničím ojedinělým. A tak i jistě vy máte v okolí někoho, komu se miminko narodilo dříve, než mělo, případně jste sami rodiče takového děťátka. Předčasně narozené děti se často potýkají s mnoha potížemi a tráví první dny či týdny života v nemocničním inkubátoru. Nejen jejich maminky a tatínkové společně s lékaři a sestrami se jim nelehký start do života snaží ulehčit. Kanadská studie přišla s potvrzením, že jim v tom může pomoci i hudba.

Zvuky totiž ovlivňují přímo srdeční frekvenci předčasně narozených miminek a pomáhají jim také lépe a pravidelně dýchat. Hudbu využívají jednotky neonatální péče v mnoha nemocnicích světa, kanadští odborníci přinesli důkazy, že libé zvuky předčasně narozeným skutečně pomáhají.

Tito malí tvorečkové totiž často nemohou ještě kvůli nedokončenému vývoji vnitřních orgánů brát léky na tišení bolesti, takže jim takové vjemy mohou působit značný stres. Ale právě hudba má podobný účinek jako podobné tišící léky.

Nejvhodnějšími tóny jsou pak pro tak malé posluchače ukolébavky, dětské říkanky a klasická hudba. Podle jedné studie pomáhají rytmy zlepšit srdeční tep a zásobování krve kyslíkem. Jiná studie zase dokazuje, že poslech hudby snižuje intenzitu vnímání bolesti u nejmenších. Dalšími výhodami hudební produkce na jednotkách neonatální péče v porodnicích jsou snížená míra stresu, rychlejší přibývání na váze a kratší hospitalizace.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat