Ženy nereagují na dítě z darovaného vajíčka tak citlivě jako na své vlastní

Vědci z Cambridge tvrdí, že ženy diskriminují potomky počaté z darovaného vajíčka i v případě, že si to vůbec neuvědomují. K potomkovi, který nebyl počat z jejich pohlavní buňky, byť ho celé těhotenství odnosily ve své děloze a porodily přirozeně, se chovají jinak. A rozdíly jsou to sice jemné, ale pro vývoj dítěte mají významný vliv.

Matky s novorozencem, které bylo počato z darovaného vajíčka, neudržují tak intenzivní a dlouhý oční kontakt jako s dítětem, které bylo počato z jejich pohlavní buňky. Podle autorů z Cambridgeské univerzity některá mozková centra zřejmě řídí chování žen na základě podvědomého faktu, že potomek není biologicky jejich.

„Rodiče mající potomka z darovaného vajíčka se chovají k těmto dětem skvěle, ale přesto projevují velmi jemné, nicméně významné rozdíly v interakcích mezi matkou a kojencem,“ tvrdí doktorka Susan Imrie z Cambridgeské univerzity.

Jak se jim bude dařit? Nikdo netuší...

Studie z Cambridgeské univerzity není jediná, která se zabývá nejrůznějšími aspekty umělého oplodnění. Docent Pascal Gagneux z University of California v San Diegu se dokonce důsledků umělého oplození děsí. Uznávaný molekulární biolog a genetik tvrdí, že člověk obchází přirozenou soutěž spermií o vajíčko, v níž vítězí ty nejsilnější pohlavní buňky. Člověk tedy rozhoduje, která spermie bude použita k oplození, a může vybrat spermii s vadnými geny. Vzniklé embryo je navíc před usazením do dělohy máčeno v chemickém roztoku. Podle něj to bude mít negativní vliv na délku života i zdraví takto počatých jedinců.

„Umělé oplození jako časovaná bomba je nejhorší scénář. Nemůžeme vyloučit, že tato metoda nezkrátí délku života. Může to také zvyšovat riziko diabetu, vysokého krevního tlaku a obezity,“ varuje docent Gagneux.

Svou teorii opírá o jednu menší studii ze Švýcarska. Tam provedli experiment s padesáti dětmi počatými přirozeně a padesáti dětmi počatými ve zkumavce. Poslali je do Alp vyšplhat pořádný kopec. V řídkém vzduchu čelila jejich těla podmínkám, které napodobují stárnutí. Děti z umělého početí měly více problémů s dechem a oběhovou soustavou. V jiné studii zase vědci prokázali, že uměle počaté myši jsou náchylnější k diabetu a hormonálním potížím.

Jenže! Nejstarší uměle počatá osoba je stále mladá. Střední věk nastává až po pětačtyřicítce a stáří po pětašedesátce. Takže nikdo zatím netuší, jak se těmto lidem bude dařit ve vyšším věku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat