Spojení s nenarozeným dítětem ovlivňuje jeho vývoj

Proč je nesmírně důležité zamilovat si malého človíčka, který roste v břiše? Nová studie potvrzuje, že spojení s nenarozeným dítětem se ve vývoji miminka projevuje i po narození! Co tedy rozhodně dělat a naopak nedělat?

Těhotenství je bezesporu jedno z nejzásadnějších životních období ženy. Ty nastávající maminky, které si během něj utvoří blízký vztah ještě s „plodem“, přitom dělají nesmírně dobře. Vědci z Univerzity Cambridge si totiž jsou jistí, že ženy, jež se v období gravidity cítí propojené se svým dítětem, vykazují větší pravděpodobnost, že se po narození potomka stanou lepšími matkami. A tato včasná pozitivní interakce mezi matkou a dítětem se zase přesně promítá do toho, co dítě ke svému vývoji potřebuje. Dá se říct, že je to něco jako zabití „dvou much jednou ranou“.

Bezvýhradná láska i skok do neznáma

„Naše zjištění jasně poukazují na to, že interakce mezi matkou a dítětem má zásadní význam pro vývoj a učení dítěte, a proto jsme chtěli pochopit, zda existují prenatální znaky, které by mohly napovědět rodičům, jak se v tak křehkém období chovat,“ uvedla v tiskové zprávě vedoucí autorka výzkumu Sarah Foley. Její studie, kterou publikoval odborný časopis Development Overview, je postavena na 14 experimentech, jež pojednávají o tom, jaký vztah mají rodiče k ještě nenarozeným ratolestem.

Výzkumníci přitom nejprve roztřídili rodiče – matky i otce – s vyváženou a zkreslenou perspektivou svého dítěte. Někdo si miminko idealizoval, druhý jej považoval pouze na embryo neschopné citů a emocí. Poté, co se dítka narodila, vědci změřili úroveň citlivosti rodičů, tedy schopnost rychle rozeznat, co dané miminko ve které situaci potřebuje. Kvalita rodičovství se v tento moment začala projevovat rychlostí blesku.

Emoční blaho těhulek? Zásadní!

Konkrétně maminky, které si ke svým dětem vytvořily pozitivní vztah již v těhotenství, mnohem úspěšněji řešily každodenní starosti a péči o svého potomka, což se v konečném důsledku projevilo i na jeho vývoji. Děti byly klidnější, šikovnější i komunikativnější. Sarah Foley k tomu podotýká, že se může jednat o jeden z mnoha návodů na „lepší rodičovství“, i když uznává, že výše uvedená korelace funguje pouze u maminek – žen!

Ostatně, i dřívější studie potvrdily, že děťátko dokáže vnímat matčiny pocity, které mu kromě jiného poskytují informace o tom, jaká jeho maminka je. Miminko je spokojené, pokud na něj maminka myslí s láskou a hýčká ho. Na druhou stranu projevuje neklid, když jeho matka čelí strachu a stresu. Je proto důležité znovu opakovat, že emoční blaho těhotných žen a jejich postoj, emoce i city k zatím nenarozenému miminku hrají velmi důležitou roli?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat