Jak nenarozené dítě vnímá zvuky z okolního světa

Ještě před pár lety si nikdo nebyl jistý, zda má vůbec nějaký smysl mluvit na plod, který se v ženském lůně teprve vyvíjí. Nedávno se ukázalo, že malý „posluchač“ už od 29. týdne těhotenství moc dobře chápe hudbu i slova!

Zatímco některé nastávající matky se svým bříškem vesele komunikují, jiným taková gesta připadají značně přehnaná. Do jaké kategorie patříte vy? Je pravdou, že až do 19. století byl plod v děloze považován za neinteligentního tvora, který absolutně nechápe, co se kolem něj děje. Jenže časy se samozřejmě mění a s nimi i názory odborníků. Jak se na celou situaci dívají dnes?

Kdopak nás to poslouchá

Nedávná finská studie uskutečněná na Helsinské univerzitě otevřela zcela nový svět dosud nepoznaných možností. Její závěry totiž odvážně naznačují, že „plaváček“ obklopený embryonickou membránou nejenže výborně slyší zvuky přicházející z okolí, on jim navíc dokonale rozumí. Jak k takovému postoji experti došli?

Výzkum ve znamení hudby

Do průzkumu bylo zahrnuto několik stovek těhotných žen rozdělených do dvou skupin. Polovina pak měla za úkol „svému břichu“ pravidelně přehrávat určité zvuky, druhá nic takového nedělala. Jakmile monitorované dámy porodily své vytoužené potomky, pokus se mohl posunout do další fáze. Novopečené maminky se i se svými ratolestmi přesunuly do speciální místnosti, kde vědci pouštěli důvěrně známé tóny takové, které některé adeptky slýchávaly během gravidity. Co bylo dál? Samozřejmě se nejvíce řešilo, co na to ti nejmenší. Znělo jim to povědomě?

Reakce, kterou nikdo nečekal

K naprostému překvapení a možná i šoku všech přítomných se ukázalo, že dětská mysl skutečně reaguje na zvuky, které zná z matčina lůna. Vědci navíc okamžitě došli k názoru, že plod od ukončeného 29. týdne těhotenství dokáže rozeznat tóny a dokonce i slabiky mluvené řeči. Co takový objev může znamenat?

Ačkoli je třeba provést ještě další studie na toto téma, není už pochyb o tom, že nenarozené děti jsou schopné pochopit zvuky, které k nim doléhají. To nás přivádí k myšlence, zda je možné začít rozvíjet jejich řeč, i když se nacházejí ještě v děloze,“ vysvětlují autoři studie z výše zmíněné univerzity s tím, že tuto oblast se ještě hystají důkladně probádat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat