Muži jsou nejplodnější na jaře a na podzim

Kvalita spermatu člověka se během roku mění. Zatímco v zimě na ni působí nepříznivě nedostatek slunečního záření, v létě zase příliš vysoké teploty. Muži jsou tak nejplodnější na jaře a na podzim, kdy mají v ejakulátu nejvíce zdravých spermií schopných oplodnění.

Na jaře se začnou prodlužovat dny a sluneční záření vyvolá produkci vitaminu D v krvi. Ten je podstatný pro produkci testosteronu a spermatogenezi. Vyšší hladinu vitaminu D mají muži také na podzim po létě, během kterého jsou dlouho vystaveni slunečnímu záření. Ale vysoké teploty v létě poškozují spermie, zatímco podzimní ochlazení se stále dostatečnou hladinou vitaminu D a pohlavních hormonů v krvi spermatogenezi přejí.

Výsledkem tak je, že na jaře mají muži v ejakulátu nejvíce pohyblivých spermií, zatímco na podzim nejvíce tvarově normálních spermií.

„Možná že podzim a jaro jsou pro tvorbu spermií více v rovnováze, protože panují mírné teploty, lidé jsou fyzicky aktivnější a také mají dostatek sluníčka. Také se většinou stravují zdravěji, protože je dostatek čerstvého ovoce a zeleniny,“ tvrdí doktor Taraneh Nazem z Vysoké školy lékařské Icahn v New Yorku.

Výsledky se opírají o sedmnáctileté sledování spermatu devětadvaceti tisíc mužů.

Rána pro sebevědomí

Plodnost mužů za poslední čtvrtletí výrazně klesla. Není prot divu, že většinu mladých mužů dneška tak děsí nejvíce fakt, že v momentě, kdy se začnou pokoušet s partnerkou otěhotnět, nezdaří se. A přijde na řadu vyšetření plodnosti, které prokáže nedostatek kvalitních spermií v ejakulátu. Ať je příčina mužské plodnosti jakákoli, vždy má negativní vliv na mužství a sebevědomí.

Za pětadvacet let se mezi dvěma generacemi zhoršila kvalita ejakulátu mužů na Západě. To je drastický pokles znamenající, že populace v západních zemích čelí neplodnosti a vymírání. K tomu navíc ženy začínají rodit první potomky stále později, což ještě dále zvyšuje riziko neplodnosti obou pohlaví.

U mužů zvláště působí zhoubně na plodnost pesticidy a umělá hnojiva, těžké kovy, exhaláty v ovzduší, látky obsažené v plastových obalech, nezdravý životní styl, kouření, obezita a další.

„Tato data nás dnes upozorňují, abychom se v poslední vteřině vzpamatovali. Pokud nezměníme drasticky svůj životní styl a zátěž chemikálií kolem nás, budoucnost pro nás přestane existovat,“ věří doktor Hagai Levine.

„Je to obrovský problém pro koncept mužnosti a sebevědomí u mužů, protože muži si plodnost spojují s vitalitou, pokud nejsou plodní, nejsou dost zmužnělí a myslí si, že také nejsou dost dobří milenci. Neplodnost decimuje mužskou psychiku,“ tvrdí profesorka Sheena Lewis z Britské andrologické společnosti v rozhovoru pro deník The Mail.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:15
142 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat