Hodina denně na mobilu a tabletu zlikviduje mozek dětí

Mnozí rodičové a prarodičové žasnou nad tím, jak jejich dvouleté dítě skvěle ovládá moderní technologie. Ale děti, které mají v rukou denně tablet či mobil, jsou vlastně chudáci odsouzení k životu s poškozeným vývojem nervové soustavy. Čeká je život plný úzkostí, emoční nestability, neschopnosti dokončit úkol a soustředit se a naprostá absence zvídavosti a umění zkoumat neznámé. To podle předních světových neuropsychologů hrozí dětem, které s mobilem či tabletem v ruce tráví byť hodinu denně.

Mozek člověka se vyvíjí až do konce puberty a počátku dospělosti. Po celou tu dobu je velmi zranitelný a negativní vlivy mohou jeho vývoj deformovat. Nejzranitelnější jsou mladí v době puberty, ale moderní technologie zhoubně působí na mozek a psychiku už od dvou let věku

„Polovina mentálních problémů vzniká v období do adolescence. Musíme identifikovat faktory související s mentálním zdravím, které můžeme v populaci změnit, ale většinu z nich je nemožné ovlivnit. Jak ale děti a mladiství tráví volný čas, to můžeme ovlivnit poměrně snadno,“ mísí profesoři Jean Twenge a Keith Campbell ze San Diego State University.

U dětí předškolního věku se při každodenním užívání mobilu a tabletu výrazně zhoršuje schopnost zvládat své emoce, zklidnit se ve stavu silného psychického vzrušení a kontrolovat svou vznětlivost.

U dospívajících souvisí užívání těchto technologií velmi výrazně s neschopností soustředit se a dokončit zadaný úkol. Snižuje se také touha naučit se nové věci a být zvídavý.

Jako droga?

Závislost na moderních technologiích je u současné generace dětí velmi vážným problémem. Ostatně to dokazuje řada výzkumů. Americký psycholog Nicholas Kardaras spolu s některými kolegy pro moderní telefony a tablety v rukou malých dětí používá označení elektronický kokain či digitální heroin. Podle tohoto odborníka z Newyorské státní univerzity ve Stony Brooku může být případná léčba komplikovanější než u drogově závislých lidí.

Nicholas Kardaras přitom není jediným vědcem, který s tak tvrdým tvrzením v poslední době přišel. Přitakává mu třeba i Peter Whybrow, šéf neurovědeckého pracoviště na Kalifornské univerzitě. Podle něj moderní technologie zvyšují hladinu dopaminu v krvi podobně jako kokain. „Závislost dětí na moderních technologiích se může projevovat depresemi, úzkostmi a agresivitou. Může vést až k psychóze, přičemž například hráči videoher můžou naprosto ztratit kontakt s realitou,“ varuje Peter Whybrow.

„Léčba dětí ztracených v matrixu videoher a capartů závislých na sociálních sítích může být přitom daleko těžší než lidí závislých na heroinu a pervitinu,“ přidává varování Nicholas Kardaras, podle nějž je jediným řešením v případě podobné dětské závislosti „digitální detox“, tedy v nejextrémnějším případě sebrat dětem telefon, tablet a nepouštět jim ani televizi – a to minimálně na dobu čtyř až šesti týdnů. Počítačové hry doporučuje nahradit třeba legem či jinou stavebnicí, místo iPadů by měli dát rodiče dětem do rukou knihu a místo televize s nimi sportovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat