Chlapci, kteří mají za otce kuřáky, mají nižší počet spermií

Chlapci otců, kteří kouřili před jejich početím, mají v ejakulátu nižší počet zdravých a oplodnění schopných spermií. Švédští vědci tvrdí, že mezi neplodností muže a kouřením jeho otce existuje velmi silný vztah. A není to poprvé, kdy se prokázalo, že kouření otců je stejně škodlivé pro nenarozené dítě jako kouření matek.

Autoři z Lundu srovnali počet spermií v ejakulátu u skupiny mužů. Poté to vztáhli ke skutečnosti, zda a jak silně jejich otcové kouřili v době před početím. Muži mající otce kuřáky, měli v průměru jen polovinu spermií mužů, jejichž otcové nekouřili vůbec.

Ačkoli to studie přímo nepotvrzuje, tedy příčinu sníženého počtu spermií v ejakulátu muže, jehož otec kouřil, zřejmě jsou na vině toxiny z kouře, které poškozují otcovo sperma. A to tak, že předává synovi geny ovlivňující horší kvalitu ejakulátu.

„Je docela pravděpodobné, že otcovy pohlavní buňky mutují při početí a přenášejí geny, které způsobují horší kvalitu spermatu u synů,“ tvrdí doktor Jonatan Axelsson z Lundské univerzity.

Pozor na elektronické

Poslední dobou se spekuluje také o účincích takzvaných elektronických cigaret na lidské zdraví. A stranou nezůstala ani mužská plodnost. Jestli si totiž pánové myslí, že když klasické cigarety vymění za ty elektronické, zlepší se tím jejich potence a plodnost, pak se podle všeho mýlí. Elektronické cigarety totiž zpomalují pohyb spermií a poškozují vážně buňky ve varlatech. Podle londýnských vědců jsou z tohoto hlediska nejškodlivější cigarety s příchutí skořice. Mají nejzhoubnější vliv na sperma a plodnost mužů.

Příchutě elektronických cigaret jsou plné toxinů, které poškozují buňky varlat a spermie. Látky obsažené ve skořicové příchuti zpomalují spermie a příchuť žvýkačková zase likviduje přímo buňky ve varlatech. I když muži kouří elektronické cigarety bez nikotinu, pokud je v nich příchuť, pak výrazně poškozují sperma.

Ačkoli u běžných tabákových cigaret se často informuje o škodlivých účincích na plodnost mužů a DNA spermií, u elektronických je podobných zpráv a upozornění málo. A přitom také výrazně poškozují zdraví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:44
139 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:42

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat