Doc. MUDr. Monika Arenbergerová: Výběr dětské kosmetiky nepodceňujte

09.05.2019 | Děti a rodina

"Veškeré látky, které přicházejí do styku s dětskou pokožkou, bychom měli vybírat obezřetně. Obzvlášť kůže kojenců je ještě imunitně nevyzrálá a kontakt s chemickými látkami ji může ublížit. Při nákupu pracích prostředků proto zásadně vybíráme ty bez obsahu alergenů," doporučuje v rozhovoru dermatoložka Monika Arenbergerová.

S jakými zdravotními problémy dětí se při své práci nejvíce setkáváte? Ovlivňuje používání čisticích nebo pracích prostředků zdravotní stav? 
Dětskou populaci přivádí do dermatologické ordinace řada chorob, kam patří infekční onemocnění, vrozené nemoci a kožní změny na alergickém podkladu. Odhaduje se, že až pětina dětí trpí některým typem alergie. Z pohledu dermatologa se nejčastěji jedná o atopický ekzém a kontaktní alergie nebo kopřivku. Tato onemocnění se projevují červenými olupujícími se flíčky, které mohou být po celém těle a nejvíce se vyskytují v záhybech. Alergie děti zatěžují zejména silným svěděním, které narušuje jejich fyzickou i psychickou pohodu, rozptylují jejich pozornost a dokonce jim mohou způsobovat spánkovou poruchu.

Na co by si maminky měly dát pozor při vybírání pracích prostředků? Jak je mohou ovlivnit?
Potencionálních alergenů je celá řada. Látky, které nejčastěji vyvolávají alergické reakce či podráždění dětské pokožky jsou syntetické ale 
i přírodní parfémy a konzervanty. Alergická reakce není závislá na množství alergenu – stačí ho jen stopové množství. Z experimentů víme, že v tkaninách se po praní vyskytují zbytky pracích a avivážních prostředků. 

Co považujete za nejdůležitější pro zdraví dětí z hlediska používání pracích prostředků? 
Jemná dětská kůže vyžaduje citlivou péči. Při častém mytí a koupání se narušuje přirozený ochranný kožní film. Následkem může být zvýšená citlivost, suchá kůže, a svědění, které vede až k rozškrábání postižených míst.

Veškeré látky, které přicházejí do styku s dětskou pokožkou, bychom měli vybírat obezřetně. Obzvlášť kůže kojenců je ještě imunitně nevyzrálá a kontakt s chemickými látkami ji může ublížit. Při nákupu pracích prostředků proto zásadně vybíráme ty bez obsahu alergenů. Pračka by měla důkladně máchat a pro lepší výsledek můžeme máchání ještě jednou zopakovat.

Jaké látky by tedy prací prostředky pro děti vůbec neměly obsahovat?

Doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D.

Pražská rodačka vystudovala medicínu na Karlově univerztě. Krátce po škole získala stipendium v Berlíně na prestižním Ůstavu Maxe Planka, má titul Dr. med. z berlínské Svobodné univerzity. 16 let pracuje na ermatovenerologické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Zde se věnuje především dermatoonkologii, dermatochirurgii, v poslední době také estetické dermatologii. Na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy působí jako proděkanka pro vnější vztahy. (Je vdaná a má dvě dcery.)

Jakákoliv chemická látka může být potencionálním alergenem. Nejčastějším a také nejsilnějším alergenem v kosmetice a pracích prostředcích jsou aromatické a konzervační látky. 

Do jakého věku je třeba dětské prádlo žehlit? Funguje sterilizační účinek, i když se prádlo nevyžehlí těsně před, než ho oblékneme dítěti? 
Žehlení se pro dodatečnou dezinfekci prádla používalo v době, kdy ještě ženy praly ručně v potoce za pomoci mýdla. Dnešní automatické pračky s kvalitním pracím prostředkem odstraní nečistoty do té míry, že již ve tkanině nejsou žádné zjistitelné choroboplodné zárodky. Žehlení tak má pouze estetický účinek na vzhled tkaniny. Krom toho běžné bakterie u zdravých dětí nezpůsobují žádné zdravotní komplikace. Dokonce je naopak žádoucí, aby se na pokožce dítěte co nejdříve vytvořil přirozený biofilm. 

Můžete pro umývání miminek doporučit používání dětských mýdel a olejíčků, nebo byste dala přednost mytí pouze čistou vodou? 
Pro běžné mytí je čistá voda naprosto dostačující. Pro větší znečištění volíme prostředky bez zbytečných přidaných látek, jako jsou parfémy, a ideálně bez konzervantů.

Jakou roli mohou u citlivé nebo alergické pokožky sehrát dědičné faktory? 
Vnímavost jedince vůči vlivům zevního prostředí je dána kromě jiného i genetickou výbavou, kterou získáme od svých rodičů. Typickým příkladem je dítě rodiče s atopickým ekzémem, který se často dědí.

Ze všech stran se na rodiče valí reklamy s rozesmátými dětmi v náruči šťastné rodiny. Jaká je vaše rada, jak nepodlehnout prvnímu dojmu? 
Doporučuji se podrobně seznámit se složením výrobků a získat co nejvíce dalších informací z různých zdrojů.

Jak byste shrnula doporučení pro výběr kosmetických, pracích a čisticích přípravků, které přijdou do styku s dětskou pokožkou?
Dětská pokožka má svá specifika. Nemá ještě zcela vyvinuté všechny ochranné mechanismy, jako mají dospělí, a proto si při výběru musíme dávat pozor na složení výrobků. Volíme lehčí základy, které dětské pokožce umožňují dýchat. Vybíráme výrobky, které jsou dermatologicky testované a neobsahují alergeny, které by mohly vyvolat podráždění nebo alergickou reakci.

Měla jste možnost seznámit se s produkty z řady Feel Eco Baby, které jsou určeny pro kojence, děti do 3 let a osoby s citlivou pokožkou. Jaký z ní máte dojem?
Prací gel i aviváž Feel Eco Baby splňují vysoce nastavené standardy značky. Suroviny jsou podle všeho pečlivě vybrané tak, aby byly snadno biologicky odbouratelné a současně vyhovovaly potřebám kojenců a alergiků. Neobsahují alergeny, konzervanty, ani přidané parfémy, jejichž zbytky u běžných prostředků zůstávají i po důkladném vymáchání ve tkanině. Všechny výrobky z řady Feel Eco Baby prošly důkladným dermatologickým testováním zaměřeným na děti do 3 let. Bez obav se tedy můžou používat jak na praní dětského oblečení a ložního prádla, tak na praní pro dospělé s citlivou pokožkou.





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat