Zničené mléčné zuby u dětí jsou stále častějším jevem

06.06.2021 | Děti a rodina

Dětí, které mají zoubky jako perličky, je jako šafránu. V době sycených nápojů, džusů, sladkých bonbonů jsou zdravé zuby opravdovou raritou. Jak na zdravé bílé zoubky?

Eroze skloviny

V prvním stadiu eroze skloviny dochází k jejímu změknutí a náprava není příliš složitá. Většinou postačí úprava jídelníčku v kombinaci se správnou technikou čištění zubů, kvalitním kartáčkem a pastou, kterou vám nejlépe doporučí zubní hygienista. O zbytek se postará vápník ve slinách, který zub vytvrdí.

Že k erozi skloviny dochází, poznáte podle zežloutnutí zubu, zvýšenou citlivostí až bolestí při kontaktu s teplými, studenými, sladkými a kyselými potravinami či nápoji. Povrch zubu může vykazovat drobné prasklinky, nerovnosti a rýhy, ve kterých se snadno usazují bakterie, které nadále sklovinu rychle ničí.

V pokročilém stadiu už je sklovina natolik poškozená, že od zubu odpadává, zuby černají a opravit takové škody zvládne už jen zkušený stomatolog, který poškozený zub pokryje fotokompozitní výplní. K tomu se však v případě mléčného chrupu příliš nepřistupuje, jelikož jde o metodu poměrně nákladnou a mléčný chrup je pouze dočasný.

Největší potíž je, pokud je erozí skloviny postižen již trvalý chrup. Pakliže jsou škody na zubu tak velké, že jej nelze překrýt fotokompozitní výplní, nezbývá, než vytvořit keramickou fazetu nebo korunku. To však sáhnete hluboko do kapsy.

Viníkem je strava

Přestože rodiče často kladou velký důraz na správné stravování, mnohdy je viníkem rozpadajících se zoubků právě zdravá strava. Zejména ovocné džusy, jejichž základní složkou bývají citrusy, sklovinu naleptávají a poměrně rychle ji ničí. Přírodní kyseliny v těchto jídlech a nápojích totiž změkčují povrch skloviny, který se pak snáze odírá.

Prevence, pravidelnost a technika

 Samozřejmě se budeme opakovat, když vám řekneme, že nejlepším způsobem, jak tomuto problému předcházet, je hygiena. A to správná a pravidelná. Přesto, že je snad v každé rodině naprosto automatická, nevědomky děláte chyby, které mají na dětský chrup negativní vliv a učíte je špatným návykům.

V první řadě je třeba se vyhnout čištění zubů bezprostředně po konzumaci kyselých jídel a nápojů, jelikož v této fázi je sklovina nejzranitelnější.

Zuby je potřeba čistit jemně, s pomocí měkkého zubního kartáčku a zubní pasty s nízkou abrazivitou. Rodiče často kupují svým dětem kartáčky v zábavných tvarech, které ale často mívají tvrdé a nepoddajné štětiny. Pamatujte, že mnohem efektivnější je čistit zuby jemně a déle, než hrubě a krátce. Tvrdý kartáček také přispívá k narušení skloviny a dásní.

Pravidelně s dítětem docházejte na preventivní prohlídky. Ideální interval mezi návštěvami zubního lékaře je šest měsíců.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat