Jsou mateřské masáže pro nenarozené dítě bezpečné?

Mnoho masážních studií nabízí prenatální péči. Je takové hýčkání ze strany maséra, který musí vzít v potaz plod v břiše, bezpečné? Tohle jsou rizika!

Úleva od bolesti zad, zlepšení nálady, odplavení úzkostí, navození spánku. Mateřská masáž může zmírnit mnohé neduhy a bolesti v těhotenství, ale musí ji provádět certifikovaný odborník, který přihlédne ke specifickým potřebám matky i nenarozeného miminka. Platí však, že se okolo mateřských masáží obecně dělá zbytečné drama.

Choulostivé období

I když se říká, že někdy podobná břišní práce může vyústit v placentární oddělení od stěny dělohy během časného těhotenství, neexistují žádné vědecké důvody, že by se něco takového skutečně mohlo stát. Většina odborníků se domnívá, že důvod těchto mýtů vzniká z obav rodiček v prvním trimestru, kdy někteří lékaři nedoporučují jakékoli zásahy zvenčí, neboť potraty jsou častější během prvních dvanácti týdnů. Co se však týče druhého a třetího trimestru, tedy v rámci normálního, zdravého těhotenství, není se čeho obávat.

Vždy se vyplatí znát svůj stav

V případech preeklampsie, anamnézy potratu, předčasného porodu nebo hypertenze vyvolané těhotenstvím, je to však jiná písnička. Jakmile se gynekologovi něco nezdá, je mateřská masáž riskantní – a vždy by o ní lékař měl vědět. Pochopitelně, že žena o svém těhotenství ještě nemusí být obeznámena, což situaci trochu komplikuje.

V této souvislosti se sluší uvést, že obecně časný potrat může nastat do 13. týdne těhotenství. Projevuje se krvácením, případně bolestmi v podbřišku, které připomínají silnější menstruaci. V případě podezření na něco takového je vhodné ještě před návštěvou masážního salonu navštívit svého lékaře.

Jak to na masáži probíhá?

Prenatální masáž zahrnuje různé techniky a je zaměřena na jednoduché, vhodné pozice, během kterých těhotná žena leží kupříkladu na boku, přičemž může mít bříško vypodložené polštářem.

Mnoho terapeutů vyškolených v prenatální masáži se břichu gravidních žen vyhýbá úplně, a na zbytek těla používá velmi lehký tlak a pouze otevřené, měkké dlaně – upouští se kupříkladu od hnětení, takže ani vy nebuďte překvapené, že zatímco vám masér dříve dával do těla, teď je jemnější. Zkušení odborníci také dočasně přehlížejí specifické tlakové body, o kterých se předpokládá, že stimulují dělohu, celkově udržují masáž spíš v povrchní rovině a na křečové žíly používají speciální olej.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat