Pevná vůle nesmí rodičům chybět

Jako rodiče toho můžete udělat hodně správně – ale také špatně. Existují dokonce chyby, které rodiče čas od času udělají, ale pro děti mohou znamenat dalekosáhlé psychické následky.

Ať se jako rodiče snažíte sebevíc, občas se stane, že ve výchově svých ratolestí šlápnete vedle. Děti vaše malé chyby odhalí velmi rychle a než se tvářit, že se nic nestalo, je vždy lepší přiznat barvu a klidně si s dětmi o tom popovídat. I to nejmenší dítě určitě vaši vstřícnost pochopí.

A pak existují takové „chyby“, které děláte dokonce nevědomky, ale o to horší následky mohou pro děti mít.

Buďte důslední

Dětští terapeuti se shodují v jedné věci – důslednost je klíčem stabilního vývoje. Díky důslednosti se totiž děti učí, že jednání mají důsledky, na které je možné se spolehnout. Snažte se proto, aby vaše reakce na opakující se dětské chování, dobré nebo špatné, byla vždy stejná. Nedůslednost může v dětech totiž vyvolávat strach z neznámého.

Neshazujte je

Kritika je samozřejmě důležitá, pokud je dobře míněná. Pokud ale budete svoje děti kritizovat příliš často a z nepodložených důvodů, nebo je shazovat či dokonce zesměšňovat, trvale tak snižujete sebevědomí dítěte. Občas toto jednání může vést až k tomu, že si děti myslí, že si nezaslouží být šťastné nebo že si nezaslouží uctivé jednání. A to by mohlo mít až nebezpečné následky.

Nevybíjejte si zlost na dětech

Každý má někdy špatnou náladu. Pokud si ale páru upouštíte na dětech, aniž byste k tomu měli důvod, nebudou děti vašemu jednání rozumět. A opět tím trpí jejich sebevědomí.

Netýrejte děti psychicky

Fyzické útoky na děti jsou strašné a nepochopitelné, ale je to především psychické týrání, jako manipulace, pasivní agresivita, zesměšňování a další, které dokážou dětskou duši opravdu poškodit. Je jasné, že dříve nebo později dojde k názorové jinakosti. Měli byste však dítěti dát vždy jasně najevo, že nesouhlasíte s jeho názorem, ne s dítětem jako osobou. Děti se musí cítit milované za jakýchkoli okolností, i během hádky.

Nedávejte vysoké cíle

Mezi vlastní ctižádostí a očekáváním dětských úspěchů je velmi tenká hranice. Pokud využívají rodiče svoje děti ke splnění vlastních snů, nebo pokud chtějí, aby byly vždy nejlepší, vystavují je tak velmi snadno tlaku. Jako dospělí se pak mohou cítit vyhořelí nebo mít sklony k sebevraždám, pokud si myslí, že nesplnili očekávání svých rodičů.

Neignorujte vlastní děti

Ano, někdy je život rodiče těžký, a někdy máte dokonce pocit, že vás váš vlastní život zaměstnává ažaž. Přesto to nejsou důvody, abyste přehlíželi svoje děti. Je normální, že vám děti občas jdou na nervy a jako rodič toho máte nad hlavu. Ale myslete na to, že vaše děti vaši pozornost potřebují a zaslouží si ji. Terapeuti tvrdí, že i když máte problémy, měli byste raději svůj čas trávit s dětmi.

Nebojte se trávit čas s dětmi jenom proto, že byste snad mohli udělat chybu, která ho nenávratně zničí. Pokud vaše děti cítí vaši nepřetržitou lásku a věnujete jim každou možnou chvilku, jsou i malé chyby lepší, než když je budete, třeba i ze strachu, ignorovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat