Jak se s prvňáčky učit o prázdninách?

Váš malý prvňáček má své první prázdniny, a i když si představuje, že to znamená 2 měsíce bez čítanky či písanky, možná by nebylo od věci, kdyby si občas nějaké ty vědomosti zopakoval. Jak mu ale učením nepokazit prázdniny?

Zkuste se se svým potomkem učit tak, aby si toho vlastně nevšiml. Zkuste mu čtení, psaní a počítání do letního lenošení „propašovat“. Jistě, můžete ho posadit k učebnici (a ani to není čas od času špatný nápad), ale každodenní „hraní na školu“ je možná zbytečné (zvláště nemá-li vaše dítě se školní látkou problémy). Nejde jen o to, že mu narušíte představu o prázdninovém nicnedělání, to by nebyla zas až taková katastrofa, ale může se stát, že mu třeba takové čtení, budete-li ho nutit nahlas předčítat z čítanky, na dlouho znechutíte. A to by byla škoda, kdyby váš potomek viděl v každé knížce nepřítele, co mu kdysi v dětství kazil prázdniny. Takže jak se s dítětem učit, aby se „vlastně neučilo“?

Čtení je zábava

Aby si váš prvňáček procvičoval čtení, nemusí vysedávat nad knihou a slabikovat nahlas slovo od slova. Příležitostí ke čtení je okolo spousta! Buďte trochu kreativní – požádejte ho například, aby vám přečetl recept, podle kterého uděláte oběd (to je jedno, že recept nepotřebujete, prostě ho zapojte), aby vám v obchodě diktoval věci z nákupního seznamu, povzbuzujte ho na ulici, aby četl nápisy na výkladních skříních atd. Kupte mu knížku, která zpracovává jeho oblíbený film (téměř každý dětský úspěšný film se objeví jako kniha se spoustou obrázků), nebo komiks s jeho oblíbeným hrdinou (žádného nemá? tak ho vyberte vy). Možností je spousta, narazíte na ně v průběhu celého dne a byla by škoda je nevyužít.

Píši, píšeš, píšeme

Podobně je to i se psaním. Nechat dítě opisovat sáhodlouhý (a vlastně i krátký) text je pěkná otrava (jen si vzpomeňte na svá školní léta, taky vás to nijak zvlášť nebavilo). Jistě, je to potřebná otrava, zvláště nemáte-li doma zrovna malého kaligrafa, ale zkuste psaní dítěti trochu ozvláštnit. Použít můžete podobné triky jako u čtení – diktujte dítěti nákupní seznam nebo ho třeba požádejte, ať vám zapíše něco důležitého, co byste „mohli zapomenout, ale zrovna to nemůžete napsat, protože máte špinavé ruce“, apod. Zahrajte si s potomkem nějakou hru, která zahrnuje psaní (pamatujete na „země-město“?). A nezapomeňte ho občas nechat vyhrát, i když samozřejmě píšete rychleji a také vaše znalosti budou o něco širší (samozřejmě musíte tuhle hru modifikovat podle schopností dítěte, jen málokterý prvňáček vymyslí zemi nebo město na G apod.).

Pro trénování psaní je důležité trénování jemné motoriky dítěte. Nechte ho proto hodně kreslit a hrát si s malými předměty (ano, i lego se počítá). Procvičí si prstíčky a nebude držet pero tak „tvrdě“.

Veselé počítání

Matematika v první třídě zahrnuje vlastně jen úplný základ, takže i tady máte na procvičování spoustu možností. Požádejte dítě, aby vám pomohlo spočítat drobné v peněžence, hrajte si na obchod, na poštu, vařte spolu podle receptů (i tam je příležitostí ke sčítání víc než dost), zkrátka zkuste najít matematiku, kde jen to půjde.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat