První návštěva u gynekologa. Pomozte dceři překonat strach

09.06.2010 | Děti a rodina

Většina dívek má z první návštěvy na gynekologii velké obavy. Kdy je ale nutné lékařskou proceduru vypravit svoji dceru? A na co ji připravit? Máme jít s ní nebo už „je velká“ a zvládne to sama? Jaké otázky se jí honí hlavou? Poradíme vám, jak na to.

Kdy jít poprvé ke gynekologovi

V minulosti chodily ženy ke gynekologovi jen v případě, že se objevil nějaký problém, nebo když otěhotněly. Dnes je naštěstí vše jinak a pravidelné prohlídky (i u jiných lékařů) se stávají běžnou součástí života. Obecně platí, že pokud mladá slečna nemá žádné problémy a má pravidelnou periodu, měla by první gynekologické vyšetření podstoupit nejpozději v osmnácti letech, tedy spolu s celkovým preventivním vyšetřením. To se dělá v osmnáctém roce také proto, že se pacient převádí z dětské lékařské péče mezi dospělé. Pokud slečna nedostala měsíčky do šestnáctého roku, také by se měla jít poradit s lékařem, zda je vše v pořádku. Nicméně podle odborníků je lepší přijít na gynekologickou prohlídku dříve.

Předepsání antikoncepce

Mnoho dívek jde poprvé na gynekologii, protože začínají sexuálně žít a potřebují spolehlivou ochranu proti nechtěnému početí. Další důvody, které je přivádějí do ordinací lékaře, je nepravidelný cyklus, nebo mohou mít i jiné drobné gynekologické problémy. Některé matky posílají své dcery ke gynekologovi ihned po první menstruaci. To není nutné, protože menstruace je zcela přirozená záležitost, není to žádná nemoc. Při obtížích by ale měla slečna gynekologa vyhledat ihned. Takovou situací může být krvácení mimo menstruaci, výtok, svědění nebo pálení.

Jak dceru připravit

Gynekologické vyšetření je nejlépe naplánovat na dobu těsně po menstruaci. Řekněte dceři, že vše bude probíhat na gynekologickém křesle a součástí procedury by mělo být několik úkonů. Pokud se jedná o první návštěvu, mělo by být pravidlem, že dívku vyšetří chápavý a vstřícný gynekolog, který má dostatek času pro ni, její obavy i dotazy. Důležitou roli v tomto výběru samozřejmě hraje i zařízení ordinace, kde by měly být všechny moderní přístroje, aby mohl lékař dělat i složitější vyšetření. Nepodceňujte ani vstřícný přístup ostatního personálu. Nic neodradí od návštěvy lékaře víc, než protivná a netaktní sestra na recepci. Pokud jste spokojená u svého doktora vy, nejlepší cestou je doporučit návštěvu i dceři. Ale výběr je na ní, může se zeptat kamarádek, nebo jít na vlastní pěst a vyhledat si odborníka v seznamu. Záleží na tom, komu dívka bude důvěřovat.

Možná už si nepamatujete, jak probíhá první vyšetření u gynekologa, ale dceru na něj určitě pečlivě připravte. Tady máte návod. Celé vyšetření začíná rozhovorem o zdravotním stavu. Lékaře bude zajímat, jaká dcera prodělala onemocnění, odkdy menstruuje, kolik spotřebuje vložek, jak silné je krvácení, jak dlouho trvá, jestli nemá další výtok mimo periody, jak dodržuje hygienu atd. Samozřejmě se zeptá i na pohlavní život, jestli už měla pohlavní styk a jak často má sex, jestli a jakou ochranu používá, zda má stálého partnera. Doporučuje se na všechny otázky popravdě odpovědět, protože tím předejde mnohým nechtěným problémům a omylům. V ordinaci je přítomna zdravotní sestra, ale matka přítomna být nemusí. Pokud tedy dcera nechce před vámi jako matkou všechny tyto otázky odpovídat, neurazte se, je to její soukromé právo.

Pokud budete respektovat její soukromí, určitě se s vámi o své sexuální zkušenosti někdy podělí a bude potřebovat radu. Pokud chcete dceři pomoci, odpovězte popravdě na všechny její dotazy a obavy, ale nezapomeňte dodržet soukromí. Mnoho slečen se třeba bojí, že matka zjistí, že už měly pohlavní styk, anebo že mají přítele. Proto se snažte nepátrat a nevyzvídat detaily a netlačte na ni, aby vám všechno řekla. Pokud jí nebudete stíhat a vyhrožovat, že se to od doktora stejně dozvíte, protože je to váš známý, dcera se bude bát, nic mu neřekne a může to mít mnohem horší následky. Ke všemu lékař je vázán lékařským tajemstvím, takže vám žádné detaily z vyšetření vaší dcery ani poskytnout nesmí.

Věci, které vám přijdou jako samozřejmé, jsou pro ni nové, proto dceři vše pečlivě a trpělivě vysvětlete.

Není nutné, aby se pacient svlékal celý, stačí si sundat spodní díly oblečení a jít na křeslo v tričku nebo košili. Lékař by měl při samotném vyšetření na křesle popisovat, co bude provádět a ptát se v průběhu úkonu, zda je vše v pořádku, zda nic nebolí. Provádí se jak vyšetření pohmatem a výtěr, který vyloučí infekce a jiné komplikace. Pokud je vaše dcera panna, gynekologické vyšetření se provádí přes konečník. Když už dívka měla pohlavní styk, pak se provádí přes pochvu – proto je nutné říct lékaři pravdu. Dceru uklidněte, že samotné vyšetření nezabere víc než 5 minut, není nijak bolestivé, jen je trochu nepříjemné. Poučte mladou slečnu o tom, že s ženským lékařem může probrat všechny intimní otázky, na které třeba nemá jasné odpovědi od kamarádek. Dcera si může i napsat seznam otázek, aby na nic nezapomněla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat