Ženy s dětmi jsou v práci lepší

Pokud máte děti, tak nějak tušíte, že být každý den ve stresu a pod tlakem, je vlastně denní rutina. A jak se shoduje více a více zaměstnavatelů, jsou mámy od dětí v profesním životě často lepší než bezdětné ženy. A to hned z několika důvodů.

Jakmile se ve vašem životě objeví dítě, vnese do vašeho života nejen spoustu radosti a lásky, ale mnohdy i ne zrovna jednoduchých situací a klidných stavů. Vysoké nároky, které musí každá máma pravidelně naplňovat, jí ale prospívají jinde. A to se může dokonce opravdu vyplatit (1).

Menší mozek, ale s lepšími funkcemi

Pro mámy od dětí není obecně vzato příliš snadné si najít práci a skloubit pracovní a rodinný život je mnohdy opravdová výzva. A přestože dřívější výzkumy (2) ukázaly, že se ženský mozek během těhotenství může zmenšit dokonce až o sedm procent, teď se spíše ukazuje, že ženy s dětmi mohou dosáhnout zvýšených kognitivních schopností. Mozek matky si po narození, a především během výchovy potomka, vyvíjí strategie pro zvládání stresu a pravidelně se trénuje jeho schopnost vyhodnocovat situace a rozvíjet porozumění (2).

Děti jako trénink mozku

Díky hlasitému, stresujícímu a emocionálnímu každodennímu životu s dítětem se u matek také rozvíjí lepší psychická odolnost, dokážou se rychleji a efektivněji rozhodnout a myslí více strategicky a s ohledem na nejlepší řešení. Ženy s dětmi také údajně lépe zvládají stres (3).

Části mozku zodpovědné za uvažování, úsudek a empatii se ve skutečnosti začne rozšiřovat s narozením dítěte a následnou starostí o jeho potřeby a štěstí. Vyznačuje se také kreativitou nejen při řešení problémů. Takže když se pak tyto maminky setkají s pokrokovými a nezaujatými zaměstnavateli, mohou jim nabídnout nemalé množství takzvaných „soft skills“, které se na žádném kurzu nenaučí. Mají tak skutečnou výhodu, pokud jde o kariérní příležitosti (3).

Až tedy budete příště s potomkem „diskutovat“ o tom, zda třeba může zůstat ještě vzhůru, neměly byste být naštvané, ale rády. Každá názorová výměna a interakce s vaší ratolestí vás totiž vycvičí na život daleko od domu pro panenky nebo rytířského hradu (1).

Zdroj: (1) názor autora, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7975506/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8593951/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat