Výchova dětí podle „jiwa“ neakceptuje chyby

V naději, že své potomky prosadí a zajistí jim tak lepší vzdělání, se „rodiče jiwa“ ztrácejí v konkurenci, což se rychle stává zátěží pro jejich zdraví. Čína se nyní snaží ukončit debakl zákazy. 

„Jiwa parenting“, hovorově také „chicken parenting“, popisuje vzdělávací kulturu, která se praktikuje hlavně v Číně, ve které rodiče posedle zasahují do života svých dětí, aby z nich dostali co nejvíce potenciálu. 

V minulosti se název jiwa používal pro formu terapie, při které se dětem vstřikovala do těla kuřecí krev, aby je povzbudila k učení. Tato forma terapie je už ale zakázaná. Pobídky zůstaly. Rodiče jiwa jsou téměř posedlí tím, aby při výchově svých dětí dělali všechno správně, zvláště pokud jde o vzdělávání. V přípravných kurzech na studium MBA jsou v Číně zapsaná dokonce i batolata.

Tlak na rodiče

Děti těchto rodičů jen málokdy chodí spát před půlnocí. Mezi školou, soukromým doučováním, hudebními lekcemi a mnoha dalšími aktivitami již není čas být pouze dítětem. Tlak na bedra dětí i rodičů je velký. Vymanit se z toho je těžké, protože konkurence v honbě za vzděláním a s tím spojená naděje na plnohodnotný život je neúprosná. Soutěž, která z dlouhodobého hlediska může poškodit zdraví dětí a způsobit finanční potíže rodinám. Rodiče jiwa utratí v průměru 25 až 50 procent svého příjmu na doplňkové vzdělávání, většinou soukromé mimoškolní doučování, které se v Číně stává multimiliardovým byznysem. 

Jakou roli hraje stát?

Komunistická strana, která vládne v Číně, se už nějakou dobu snaží tento cyklus prolomit. Cílem je opět zvýšit porodnost. To je však možné pouze v případě, že rodiče již nebudou vnímat potřebu investovat své úspory do vzdělání svých dětí. Rodiče jiwa si stěží mohou dovolit více než jedno dítě, jinak by je výdaje pravděpodobně zruinovaly. Stát se snaží situaci napravit různými opatřeními, jako je zákaz domácích úkolů, omezení online doučování a vytváření učňovských oborů. Zůstává však otázkou, zda jsou omezení užitečná. Protože dokud existuje konkurence, rodiče se bojí, že by jejich děti ztratily byť jen vidinu na lepší budoucnost.

Zdroj: www.psychologytoday.com/us/blog/singletons/202110/helicopter-parenting-takes-backseat-jiwa-parenting - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat