Na co nezapomenout, když přijedete z porodnice

První dny po příjezdu z porodnice, z níž se vracíte dva (někdy i tři, pokud vás příroda obšťastní dvojčaty), mohou být docela hektické.

Novopečené maminky by však při všem tom shonu (a často i zmatku, co si budeme povídat) neměly zapomínat na tři důležité věci:

1. Zastavte se!

Jako novopečená maminka jste postavena před situaci, v níž jste nikdy nebyla a na kterou se lze jen těžko připravit. Kromě péče o miminko (a plus minus zvládnutí nějakých úkonů nutných k chodu domácnosti a fungování vašeho organismu) bojujete ještě s nutkavou potřebou zachytit každý kousek svého (nejkrásnějšího na světě, samozřejmě) miminka na foťák, kameru apod. Nejenže si chcete uchovat něco víc než vzpomínku, ale okolí i rodina neustále čeká na nějaké nové zprávy o novorozeném drobečkovi. V tom všem shonu je třeba jediné – zastavit se, uvědomit si, že tohle je především vaše chvíle, a snažit si ji užít. Na pár hodin se se svým miminkem uzavřete před světem a nechte se unášet myšlenkou, že jste MÁMA! Okolí to pochopí. Takový okamžik se už nemusí opakovat.

2. Nevylučujte partnera!

Navzdory výše napsanému je také dobré si uvědomit, že to nejste jen vy, kdo se stal rodičem. Spousta žen má – minimálně v prvních týdnech či měsících – po porodu extrémně ochranitelské sklony a často k miminku příliš nepouštějí ani jeho vlastního tátu. A to je chyba. I pro vašeho partnera je narození dítěte naprosto přelomovým okamžikem, i on mu chce být nablízku. Snažte se proto užívat rodičovství oba, pečujte o miminko co nejvíc společně. Nejenže tím posílíte svůj vzájemný vztah, ale položíte základy pro spokojené dětství svého miminka.

3. Neodmítejte pomoc!

Spousta lidí, kteří vás přijdou po návratu z porodnice navštívit, odchází s větou: „Kdybys něco potřebovala, tak řekni.“ A většina to myslí vážně, nikoli jen jako zdvořilostní frázi! Nebojte se požádat o pomoc, když budete cítit, že něco tak docela nezvládáte. Spousta novopečených maminek má s pomocí „zvenku“ problém, protože se bojí, že budou vypadat jako „špatné mámy“, protože budou budit dojem, že nic nezvládají a jsou neschopné. Hloupost! I mateřství a vše s ním spojené chce trochu cviku. A věřte, že většina lidí z vašeho okolí či rodiny bude ve skutečnosti ráda, že vám mohou s něčím pomoci!
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:08
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat