Otcovství způsobuje depresi

Mnoho mužů si láme hlavu nad tím, jak být dobrým otcem. Někteří z nich však svoji rodičovskou roli vnímají i trochu negativně – otcovství jako takové v nich vzbuzuje úzkost a deprese.

Je to krásné, ale i náročné. Nigerijský psychiatr Remi Ayinde ve své přednášce s názvem „Otcovství a výzvy vyvážení práce, rodiny a duševního zdraví“ v červnu 2023 prohlásil, že celosvětově jeden z 10 mužů v roli otce podléhá nepříjemným duševním stavům, jako je úzkost, což se týká všech rozvojových zemí.

Čerstvě narozené miminko jako problém

Zmíněný odborník z dat své vlastní studie (1) vypozoroval, že se výskyt deprese, konkrétně u nigerijských otců, zvýšil z přibližně tří procent při narození dítěte na 8,8 procenta – do věku miminka šest týdnů. Podle něj jsou novopečení otcové vystaveni riziku rozvoje duševních poruch kvůli složité souhře osobní zranitelnosti a psychosociálních faktorů, včetně stresu, chudoby, nezaměstnanosti a kontextových problémů, jako jsou děti narozené mimo manželství.

Vše začíná už v době těhotenství partnerky

Lékař dále uvedl, že počet novopečených otců postižených duševními poruchami v době těhotenství, porodu a růstu nového dítěte je alarmující, nicméně i tak jsou tyto případy často podceňovány, protože v mnoha kulturách se od mužů neočekává, že budou projevovat emoce, nebo dokonce žádat o pomoc (1).

Muž v očích společnosti totiž má být tím silnějším z dvojice. Jeho úkolem je zajišťovat chod rodiny, vydělávat a být pro svoji partnerku oporou. Copak se pod tíhou této výzvy alfa samec může psychicky sesypat? To „nepřichází“ v úvahu!

Když otec není v pohodě, přenáší to dál

„Stát se otcem je jednou z nejdůležitějších událostí v životě člověka. Přináší spoustu smíšených pocitů od štěstí po pochybnosti a strach. Muži se přitom často zajímají o to, zda budou moci vykonávat své role jako otcové a sami na sebe kladou velký tlak,“ nechal se slyšet Remi Ayinde s tím, že otcovská pohoda ovlivňuje vývoj a duševní stav dětí až do jejich 21 let. Děti otců, kteří své úzkosti podléhají, jsou přitom ohroženy rozvojem duševních chorob stejně jako rodiče.

Zdroje: (1) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0167482X.2017.1398726, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat