Jak se nezbláznit ze svého školáka? Nedělejte vše za něj

Že máte nejrůznější předsevzetí spojená jen s Novým rokem? Nebo je úplně ignorujete? Pak vězte, že máte-li doma prvňáčka, teď je ten správný čas si nějaké dát.

Děti budou mít za sebou první měsíc ve škole a ony i vy si pomalu zvykáte na nový režim. Pro některé je to složitější a chce to čas, jiní prvňáčci jako by si změny snad ani nevšimli. Do značné míry záleží i na nás, na rodičích, a tak není úplně od věci stanovit si taková malá předsevzetí, která vám i dětem mohou v mnohé usnadnit začátky ve škole.

Nebudu vše dělat za ně, ale budu pomáhat

Pomoci s domácími úkoly je samozřejmost, ale vypracovat za dítko všechny příklady by byla chyba. Tím, že se bude koukat, jak říkáte, že 2 + 2 jsou 4, se počítat nenaučí. Ale nejde jen o úkoly – nechte jej, aby si připravilo samo aktovku na příští den podle rozvrhu. Jistě, pomůžete mu a zkontrolujete, jestli nic nechybí, ale ne že budete všechno dělat vy! Jinak se vaše dítě samostatnosti a hlavně odpovědnosti nenaučí.

Budu chválit i za snahu, nejen za výsledky

Například psaní nebo čtení pro nás dospělé není žádná věda. Ale kdysi byla, a jaká! A teď jsou všechny možné dovednosti vědou pro našeho potomka. Nikdo není dokonalý, a tak se stane, že přes veškerou snahu se nepovede vykreslit písmenko do požadovaného tvaru a velikosti. Nevadí. I to oceňte. Dítě tím povzbudíte k větší snaze a nebude mít domácí učení spojené se samými nepříjemnostmi.

Nebudu si vyčítat, že nejsem v domácnosti

Tenhle pocit viny mívají především maminky, které pracují na plný úvazek. Většina z nich totiž sní o tom, jak se alespoň ze začátku prvňáčkovi věnují, hned co přijde po vyučování ze školy, nenechávají ho ve družině apod. Přestaňte si vyčítat! Zvládnete to vy i vaše dítě!

Dám učiteli/učitelce šanci

Že jste si na školu a její zaměstnance neodnesli nejlepší vzpomínky, neznamená, že jsou všichni učitelé špatní. Zdaleka ne, právě naopak! Důvěřujte paní učitelce/panu učiteli, kteří dostali vašeho prvňáčka na starosti. První třídní schůzky využijte toho, abyste se zeptali na vše, co vás zajímá. Nikdy před dítětem vyučující nepomlouvejte!

Nic nebudu přehánět!

Ano, v první třídě se toho děti musejí naučit spoustu a domácí příprava je nutností. Ale to neznamená, že byste měli děti nad učebnicí či písankou držet do úmoru! Jsou to pořád děti a určitě by měly mít čas i na hry a zábavu. A odpočinek. Tak jim tohle všechno nezapomínejte dopřávat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat