Co dělat, aby už přestalo plakat?

Dětský pláč je jeden z nejméně příjemných zvuků na světě. A u miminek je situace nejhorší – především novopečení rodiče ještě neumějí „rozklíčovat“, proč jejich děťátko vlastně pláče. Má hlad? Bolí ho něco? Je unavené? Brečí jen tak?

Nemluvňata nám samozřejmě nemohou povědět, co je trápí. Ale na druhé straně je třeba si uvědomit, že pláč je pro ně prostředkem komunikace – upozorněním, že jim něco schází. A nemáme na mysli jen jídlo nebo suchou plenku.

Jak tedy nejlépe své miminko utišit? Poradíme vám!

1. Zabalte ho

Zavinovačky, které byly tak populární, když jsme byli malí my nebo naši rodiče, mají v posledních letech neprávem špatnou pověst. Přitom jsou skvělým prostředkem, který děťátku připomene pocit bezpečí, který mělo v těle své maminky před narozením. Jemně tedy miminko zabalte buď do zavinovačky, nebo třeba deky – nechejte mu dostatek místa, aby mohlo hýbat rukama a nohama, ale dopřejte mu onen pocit bezpečí.

2. Změňte polohu

Většinou máme tendenci miminko chovat a utěšovat v poloze, kdy nám leží na ruce na zádíčkách. Ale není od věci tuto pozici měnit – možná najdete nějakou, která je mu příjemná (třeba taková, při níž vám leží bříškem a hlavičkou na ruce). Možná ho trápí bříško a potřebuje polohu, ve které se mu uleví.

3. Dejte mu dudlík

Miminka mají velmi silný sací reflex, a proto tak dobře reagují na dudlík. Uklidní se a přestanou plakat.

4. Šššš....

Vysvětlováním, že by nemělo plakat, svému miminku (ani sobě) příliš nepomůžete. To ale neznamená, že byste měli mlčet! Snažte se svoje děťátko utišit třeba obligátním „šššššš...“. Je to velmi příjemný zvuk, který dokáže zklidnit i dospělého a na miminka platí dvojnásob.

5. Zkuste pohyb

Děti jsou z matčina těla zvyklé na spoustu pohybu, který je uklidňuje. A tak je naložte do kočárku a vydejte se na projížďku, houpejte ho v náručí, sedněte se s ním do houpacího křesla...

6. Masírujte ho

Dotyky jsou miminkům velmi příjemné – některé studie prokázaly, že miminka, kterým rodiče dopřávají jemné masáže, lépe spí a méně pláčí. Jak na to? Prostě se děťátka lehounce, krouživými pohyby dotýkejte – na nožičkách, ručičkách, zádíčkách, ale i obličeji.

7. Noste ho

Tedy ne že byste měli své miminko 24 hodin denně chovat, to ani není v lidských silách, ale zkusit můžete třeba uvázat si ho na sebe v šátku nebo v „klokance“. Když bude děťátko přitisknuté na váš hrudník, ukonejší ho zvuk vašeho srdce, váš hlas, vaše teplo... A vy budete mít volné ruce.






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat