Děti mající chytré telefony se podobají autistům, varuje psychiatr

Slavný britský psychiatr Iain McGilchrist tvrdí, že chytré telefony nepatří do rukou dětí. Pokud se do nich totiž ponoří a tráví s nimi každý den spoustu času, začnou se chovat jako autisté. Uznávaný lékař z Oxfordské univerzity tvrdí, že hlavně malé děti přestávají rozumět výrazům v obličeji a nedokážou projevit sebemenší soucit s druhými.

„Dnešní děti od věku pěti let jsou stále neschopnější rozumět výrazům obličeje a projevovat empatii, když je srovnáte s dětmi předchozí generace,“ uvedl doktor McGilchrist v rozhovoru pro deník The Independent.

„Mluvím se spoustou učitelů, kteří dnes zjišťují, že asi třetina žáků má problémy s udržováním pozornosti a chápáním emocí či obličejového výrazu u druhých, problém, za který může narůstající čas, které dítě každý den stráví s moderními technologiemi,“ varuje doktor McGilchrist.

Podle něj ale není možné vždy obviňovat jen rodiče z toho, že posadí dítě k tabletu či televizi. Na to, aby se mohli dětem věnovat, prostě nemají čas. Protože společnost je nutí zvládat řadu povinností a pracovat i doma, aby utáhli splátky, hypotéky a nákladný životní styl.

Autistické poruchy mají řadu charakteristik, typická pro všechny je porucha sociální inteligence. Autističtí lidé nedokážou ve společnosti jednat intuitivně. To, co je pro jiné naprosto přirozené, nechápou a nezvládají. Autisté nerozumějí výrazům obličeje a nechápou emoce druhých – neumějí se do nich vcítit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat