Důvody, proč vaše dítě už zase tak hrozně vyvádí

Batolata jsou úžasná a také poměrně záhadná stvoření. Tak třeba v jednu chvíli jsou nejroztomilejšími dětmi na světě a za pár minut se promění v rozmrzelé, ubrečené a vztekající se ďáblíky? Proč?

Jaké jsou nejčastější příčiny dětské rozmrzelosti?

Hlad

Ano, hlad. Co na tom, že před chvílí obědvala. Batolata vydají spoustu energie na hraní, objevování světa, neustálé pobíhání… A tak jim vyhládne velmi rychle (tedy závisí na aktivitě, které se věnují). Vyplatí se proto mít po ruce nějakou tu svačinku – třeba kousek jablka nebo banán.

Nedostatek spánku

Batolata potřebují okolo 12 až 14 hodin spánku denně (opět záleží na tom, jak jsou přes den aktivní), nejen v noci, ale i přes den. Proto nepodceňujte odpolední spánek. Po obědě dítko pěkně uložte – možná bude chvíli protestovat, ale za chvíli už bude sladce snít.

Přecitlivělost

U batolat se stále vyvíjí nervový systém, a tak některé situace, zvuky či interakce s ostatními lidmi, které se nám zdají být zcela nevinné, pro něho mohou znamenat stres. Snažte se vypozorovat, co záchvaty pláče u vašeho dítěte způsobuje, a snažte se je před nimi chránit nebo je jim vystavovat co nejopatrněji. Nebojte, srovná se to s věkem!

Nedospělost

Zatímco většímu dítěti vysvětlíte, že vzít si do sněhu jen vílí kostým není dobrý nápad, batolata ještě logice příliš nerozumí. A tak vaše zcela rozumné důvody a požadavky nechápe. Bere je jako nesmyslný zákaz či příkaz. A reaguje stejně nedospěle – vztekáním nebo pláčem.

Málo slov

I když už mají batolata pořádnou slovní zásobu, často nejsou schopna přesně vyjádřit, co chtějí nebo cítí. A to je ohromně frustrující situace! Však se vám to občas stává taky – když se snažíte někomu něco vysvětlit a on to pořád nechápe, nejraději byste začali křičet. Jenže víte, že nemůžete. To vaše dítko ovšem netuší, a tak spustí pláč.

Potřeba kontroly

Jste to vy, kdo rozhoduje o tom, kam půjdete, co budete dělat, s kým se uvidíte… Samozřejmě, jako rodič máte rozum a víte, co je kdy nejlepší. Jenže vaše děťátko chce také rozhodovat. Pokud má pocit, že k tomu nemá příležitost, bude se snažit vynutit si kontrolu nad situací křikem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat