Prostreno.cz

Úžasný bezlepkový ostružinový koláč

Pozdní léto se tradičně nese ve znamení zlatavého obilí na polích, lánech slunečnic kývajících se v lehkém větru, dozrávajících švestek a jablek v sadech, a tmavnoucího černého bezu na loukách.

Jestli jsme jako děti něco milovali ještě více než letní dovádění na koupališti, tak to bylo právě ochutnávání všeho, co zrovna během léta dozrávalo, a ještě lépe, pokud to babička zapekla do svých koláčů, které na nás po příchodu z venkovního letního dobrodružství vždycky čekaly na stole. Ať už se jednalo o klasický kulatý koláč z kynutého těsta nebo bublaninu, jedno bylo vždycky jisté: po pár minutách nezbylo na pečicím plechu po koláči ani památky.

Dnešní recept je inspirován létem, prázdninami a je určen především pro ty, kdo mají alergii na lepek, případně pro ty, kdo chtějí zkusit něco nového. Recept je odlehčený, téměř bez tuku, a především: z přirozeně bezlepkových surovin, tudíž bez zbytečných škrobů.

Pro pečení sladkého bezlepkového pečiva se nejlépe hodí: jáhlová mouka, rýžová mouka a pohanková mouka (ideálně z mechanicky loupané pohanky, ne celozrnná). Aby pečivo nebylo suché, velkou službu vám v tomto případě prokáže kokosová mouka (případně mouka z jiných ořechů), kterou nahradíte zhruba čtvrtinu celkového množství mouky.

A pokud chcete pečivo obohatit o bílkoviny, můžete do koláče přidat také odměrku vegan proteinu. Klasický protein vyrobený z mléka se pro pečení nehodí, neboť byste jej v kombinaci s větším množstvím sacharidů v mouce špatně trávili. Veganský protein je obvykle vyráběn z rýže a luštěnin, které se dohromady tráví velmi dobře a v těstu, které je rovněž z rýžové mouky či jiných obilovin žádnou zátěž nepředstavuje.

Bezlepkový ostružinový koláč

Suroviny

200 g mouky dle vlastního výběru

(můžete použít i kombinaci, např. 100 g jáhlové + 100 g rýžové)

50 g kokosové mouky  (případně mandlové apod)

50 g vegan proteinu  (lze vynechat)

2 bílky

400 ml vody

½ lžičky jedlé sody

Vanilka, skořice

Ostružiny, maliny

Postup

1 Veškeré sypké přísady smíchejte v míse. Pokud použijete ochucený a oslazený veganský protein, již nepřidávejte cukr. Pokud jste protein vynechali, oslaďte těsto trochou třtinového nebo kokosového cukru. Přidejte pár kapek vanilkové esence a skořici. Přidejte bílky a za stálého promíchávání postupně přilévejte vodu.

2 V případě použití kokosové mouky nikdy není jisté, kolik vody budete nakonec potřebovat. Každá mouka saje jinak a u kokosové to platí dvojnásob. Těsto by mělo mít konzistenci bláta. Pokud chcete mít koláč extra nadýchaný, z bílků ušlehejte sníh a přidejte jej do těsta až na samotném konci.

3 Menší kulatou koláčovou formu vyložte pečicím papírem a těsto pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřete po celé ploše pečicí formy.

4 Okraje nechte trochu vyšší, aby se vám ostružiny neroztekly všude okolo, ale zůstaly hezky ve středu koláče.

5 Poté korpus ozdobte štědrou vrstvou ostružin (a případně také malin), zlehka posypejte kokosovým nebo třtinovým cukrem, aby při pečení vytvořil lehkou karamelovou vrstvu, a vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 stupňů Celsia.

6 Pečte cca 40 minut, nebo dokud nebude těsto propečené a na okrajích zlatavé. Pro jistotu použijte trik se špejlí 😊

7 Koláč po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout i s pečicím papírem na mřížce.

8 Papír zpod koláče snadno odstraníte po vychladnutí. Koláč pak podeberte širokou obracečkou a papír postupně stahujte, dokud se neodlepí ze všech částí.

9 Krájejte až po vychladnutí. Bezlepkové pečivo má tendenci se trhat a lepit na nůž, když je horké.

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat