Ani letos se neobejdete bez džínoviny

08.03.2010 | Krása a móda

Šaty, doplňky, kraťasy nebo klasické džíny. Nic z toho nesmí ani letos chybět ve vašem šatníku. Poradíme vám, co je letos in.

Když je Levi Strauss, původem německý živnostník, před více než sto lety poprvé nabídl americkým dělníkům jako odolné a pohodlné pracovní oděvy, jistě si nedovedl ani ve snu představit, jakou touto pověstnou modrou bavlněnou tkaninou udělá díru do světa. Horníci si nemohli vynachválit jejich pevnost i střih a z Leviho byl rázem boháč. Jakmile se ale po druhé světové válce dostaly džíny i do Evropy a jejich nadšenými propagátory nebyl nikdo menší, než nesmrtelný americký pop-idol a rebel Elvis Presley nebo herecká hvězda James Dean, měly denimové kalhoty jednou provždy vyhráno a po dlouhá desetiletí se drží na žebříčcích oblíbenosti na těch nejvyšších příčkách. Z původně ryze pracovních kalhot se tak nenápadně, ale zcela definitivně vyšplhaly do světa „vyšší krejčoviny“.

Loni se vrátily „plísňáky“

A rozhodně to neskončilo jen u kalhot, familierně zvaných džíny (podle italského města Janov – angl. Gene, odkud slavný průkopník Levi dovážel levnou, šmolkově modrou bavlnu na výrobu denimek). Postupem času přibývaly další a další stěžejní kousky rozšiřující šatníky mnoha milionů milovníků módy po celém světě – typické džínové bundy do pasu, sexy minisukně, vesty...
Dnes denim, jako nesmrtelná tkanina, patří k opravdovým stálicím nejžhavějších trendů a nejinak je tomu i v aktuálních kolekcích. Zatímco loni ovládla svět nová vlna 80. let, reprezentovaná tzv. plísňovými barvami, nyní hlásí úspěch také klasická modř a její seprané tóny nebo „obnošený look“ – soustavy rafinovaných děr, prošoupaných detailů a výrazně vyšisované barvy.
"TIP: Ve fotogalerii najdete přehled letošních džínových trendů a to včetně značky a ceny modelu!"

Co bude letos in?

S čím tedy v nadcházejícím období zaručeně zabodujete? Jednoznačně vsaďte na šaty. Žádná jednoduchá klasika či prodloužený košilový střih, ale šatičky se vším všudy, co k nim jen patří. S kaskádami volánů, korzetové nebo pouzdrové, mini či ke kolenům, to vše v bohaté škále klasické modři. Patří k základním prvkům vycházkových trendů pro jaro i léto a dobře si rozumí i s precizně naplánovanou paletou doplňků – širokými pásky, řadami náramků všeho druhu, které vaše zápěstí sotva unese, s lodičkami na jehle či retro platformami. Za každých okolností bude váš model ženský a chic, zcela v kontrastu s původním využitím oblíbené bavlněné tkaniny z Nimes.

Bez kraťasů se rozhodně neobejdete

Jste-li spíše fanynkami zažité klasiky, a na sukně vás navíc příliš neužije, probrouzdejte si do sytosti nabídku nejžhavějších střihů kalhot. Pohodlí supermódního sníženého sedu, oblíbené sexy slimky, šortky ke kolenům nebo žhavé a odzbrojující minikraťásky, to vše si letos bez okolků můžete zařadit do sbírky nejtrendovějších kousků vaší garderoby. Při výběru se ale zaměřte také na detaily. Džíny zdobí řady jehlanových cvočků, nápaditá kontrastní prošívání a střihová řešení, ohrnovací manžety či pásky s vázačkami. Ty dodávají jinak zdánlivě uniformnímu denimu potřebnou nápaditost a šmrnc, který z každého kousku vytvoří osobitý pilíř vašeho stylu.
Pokud ale máte pocit, že veškeré inovace nejsou vašemu srdci příliš blízké, a potrpíte si spíš na absolutní klasiku, vraťte se s klidem v duši ke kořenům – původní model Leviho Strausse, nesoucí označení 501, totiž seženete ve stejnojmenných buticích dodnes. Na rozdíl od dělnických počátků jej dnes ale jen stěží pořídíte za tehdejší pověstný jediný dolar...






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat