Díl první: Kouzlo bílé košile

01.03.2010 | Krása a móda

Také pokaždé, když se postavíte před šatní skříň, říkáte, že nemáte co na sebe? Máte spoustu nepadnoucích halenek a triček a kalhot, do kterých chcete zhubnout? Na jaře je ideální příležitost uspořádat a provětrat garderobu.

Škola oblékání aneb Co nesmí chybět v žádném šatníku

V několika dílech našeho seriálu vás naučíme, jak si vybrat to pravé oblečení pro každý typ postavy, co nesmí ve vaší skříni chybět a jak tyto kousky kombinovat a oživit.

Podle módních expertů potřebujete poměrně málo věcí, které ale budou z kvalitních materiálů a budete je moci vhodně kombinovat. Je opravdu zbytečné, abyste „syslila“ trička z umělých vláken a nakupovala věci „na množství“. Připravili jsme pro vás seriál, v němž vám poradíme, jak si udělat pořádek a oživit šatník zajímavými prvky. Stačí totiž, když budete mít pár kvalitních a zajímavých věcí a pak už jen kombinujete. A to vše vás v našem módním seriálu naučíme.

Díl první: Kouzlo bílé košile

V žádném šatníku by nemělo chybět několik kousků – jako základ. A tím úplně nejdůležitějším je kvalitní bílá dámská košile. Dokonale jednoduchá, sexy, nadčasová, elegantní a praktická – to platí o tomto oblečení již několik desetiletí.

Bílá košile je prostě základní stavební prvek šatníku. Hodí se k sukni i kalhotám, do přírody i města, nosí se v každém ročním období. Pokud vyberete správnou, bude lichotit každé postavě. A právě to je největší kámen úrazu. Při nakupování raději sáhněte po dražší, kvalitní košili, poradíme vám, jaký střih bude pro vaši postavu nejvhodnější. Bílá košile se také lehce kombinuje s ostatními kousky garderoby. Máte-li jednu dokonalou, vydá to za tucet horních dílů. Musí perfektně sedět v ramenou a prsou, musí mít dobře zpracovaný límeček i knoflíkové dírky. Žádné nepřesně sešité lemy a vyčuhující nitě. Košile je sice jednoduchá a prakticky nesmrtelná záležitost, přesto nabízí mnoho variant rozmanitých střihů, zdobení a vychytávek.

Varianty košil

Košile může být s límečkem, se stojáčkem nebo zcela bez fazony. Rukávy mají také spousty variant: manžety, volány, krátké, dlouhé nebo žádné. Košile se výborně kombinují s doplňky, jakými jsou dlouhé korále, jemné náhrdelníky nebo mohutné a barevné náramky. Nejběžnějším typem dámské košile bývá ta, která je k nerozeznání od pánské, jen je mírně projmutá. Taková košile sluší naprosto každému, zejména, když je z kvalitního, jemného materiálu, který drží tvar, netrčí a nemuchlá se. Košile vám nezničí sex-appeal a nedodá vám jen pánský look, naopak – může být romantická i extravagantní a dokonale sexy, záleží jen na detailech.

Velmi módní jsou v přední části volány nebo zdobení mašlí či velkou textilní květinou (takto jednoduchým detailem okouzlila i manželka amerického prezidenta Michelle Obama). Tyto zdobné detaily a typy střihů sluší ženám s menším poprsím a celkově subtilnějším hrudníkem. Naopak, vyvarovat by se jich měly ženy s většími prsy, kterým by tento střih udělal tzv. „holubí hruď“. Zajímavé oživení na košili jsou i sklady na rukávech nebo zádovém dílu. Ozdobou mohou být i nápadité knoflíky. Velmi zajímavý efekt vzniká kombinací různých materiálů např. límec z madeiry, manžety ze saténu, transparentní sedlo košile apod. U košil se hodně objevuje i asymetrie, kdy jeden postranní díl je delší – opticky zeštíhluje postavu stejným způsobem, jako když je košile vybraná na bocích. Jako doplněk se ke košilím hodí dlouhé i krátké řetězy kolem krku nebo velké i malé přívěsky do výstřihu. Méně se snesou s velkými korály, ale samozřejmě to závisí na celkové skladbě oblečení. Přes manžety vypadají moc pěkně náramky. Košili můžete ozdobit i vhodným šátkem kolem krku nebo v pase úzkým páskem, zvýrazňujícím boky.

Vybírejte s rozmyslem

Bílá košile je maximálně univerzální. Ve dne ji užijete třeba k džínům, ale když si ji oblečete k černé sukni, můžete vyrazit třeba na koncert nebo do divadla. Ale pozor, i když se zdá, že s ní nemůžete nic zkazit, přesto byste se měly řídit určitými pravidly.

Pokud plánujete koupit si košili, musíte si dopředu rozhodnout základní věc, jestli má mít dlouhý či krátký rukáv. Dlouhý je hodně elegantní a taková košile vypadá dobře třeba pod svetrem, vestičkou či sakem. Když necháte navíc vykukovat manžety, budete sexy. Krátký rukáv oceníte samozřejmě hlavně v létě, jeho varianty jsou opět různorodé. Nosí se různě prostřižené rukávy, balonové, řasené… Dalším, neméně důležitým faktorem, který hraje roli při výběru správné košile, je vlastní střih. Klasický rovný je standardním řešením a bude vám slušet, pokud nemáte ideální postavu hlavně v oblasti bříška a boků. Propasovaný střih (variantou je stažení košile v bederní části zad) sluší ženám a dívkám s útlým pasem.

Co se týče barev, tak bílou košili sladíte prakticky s čímkoliv. Barvy volte spíše kontrastní. Dobře vypadá samozřejmě černobílá kombinace, ale k zahození není ani kombinace bílé s modrou, červenou, zelenou či elegantní šedou a stříbrnou. Vše se odvíjí od střihu košile a celkového looku. Sportovní typy mají možnost sáhnout po takzvaném polotriku, což je tričko, které má límeček. Pokud jste romantičky a v bílé košili byste se cítily moc upjatě, sáhněte po tunice, která vám dodá romantickou eleganci.

Pozor při nákupu

Jedno z hlavních pravidel při nakupování košile je, aby perfektně seděla. Košile nesmí být ani velká ani malá. O číslo větší vám zbytečně přidá na objemu, a ta o něco menší zase odhalí zařezávající se podprsenku přes rozevírající se knoflíčky. I kdyby byla košile sebedražší a sebekvalitnější, budete vypadat jako z levného pouťového stánku. Košile s řasením pod prsy vám znásobí objem hrudi. V obchodě tedy sáhněte po takové velikosti, kterou opravdu máte. Pokud natáhnete ruce před sebe, rukávy by neměly vystřelit až k loktům. Manžety by při natažení rukou měly končit u kloubu palce. Délka košile by měla sahat pod kyčelní kloub, aby se vám nevyhrnovala pokaždé, když zasednete ke stolu. Měla by mít „vůli“, když ji zapnete a rozpřáhnete ruce, aby vám nebránila v pohybu a aby vám seděla přes prsa. Není snad nic horšího, než když jsou mezi knoflíčky velké otevírající se mezery a knoflíky vypadají, že každou chvílí odletí na druhý konec místnosti. Celá kancelář pak může vidět nejen, jaké máte zrovna spodní prádlo, ale i faldíky na bříšku. Pod bílou košili volte vždy světlou podprsenku a rozhodně dbejte na její bělostnou čistotu.

Ženy s plnější postavou se elegantní košile vzdávat rozhodně nemusí. Rozhodně by si ale, ve snaze zakrýt nějaké to kilo, neměly pořizovat neforemný pytel. Naopak nejvhodnější pro ně budou jednoduché, lehce vypasované košile s princesovými švy, špičatým límcem a z materiálu s příměsí lycry, který umožní volný pohyb. Ženy se štíhlou figurou se nemusí bát experimentování či sáhnout po extravagantních kouscích. Můžou si dovolit „bondovské prvky“, jakými jsou frakové límečky, sámky, ozdobné manžetové knoflíky, nebo naopak romantické detaily, jako je ozdobné řasení, nabírané rukávy a krajkové vsadky.

A pokud jsme vás ještě o nošení dámské bílé košile nepřesvědčily, pusťte si nějakou tu filmovou klasiku se Sharon Stone, Julií Roberts nebo Brigitte Bardot. Tam to bílými košilemi jen svítí. Nebo si vypůjčte pánskou košili svého přítele a jen tak v ní choďte doma, nebo v létě k rybníku. Uvidíte, že budete vypadat jako bohyně a obdiv mužů na sebe nenechá dlouho čekat.


 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat