Trápí vás akné? Tyhle potraviny začněte jíst!

Akné je velmi komplexní onemocnění, na němž se podílí celá řada faktorů. Naši stravu nevyjímaje. Pokud má vaše pleť skon k akné, pak byste se měli některým potravinám vyhýbat a některé naopak zařadit na talíř ve větším množství.

Které to jsou?

1. Potraviny a živiny, které bude vaše pokožka milovat

Probiotika

Najdete je nejen v jogurtech či kysaných mléčných nápojích, ale také například v nápoji zvaném kombucha nebo v kysaném zelí. Probiotika pomáhají bojovat se záněty a navíc přispívají ke správnému složení střevních bakterií – bakterií, jež hrají klíčovou roli v naší imunitě.

Omega-3 mastné kyseliny

Skvělým zdrojem těchto velmi zdravých tuků je například losos (ale i ostatní mastnější ryby) nebo ořechy a semena. Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví pleti, a tak na ně rozhodně nezapomínejte, pokud vás pokožka trápí.

Antioxidanty

Vychytávají volné radikály, podporují imunitu, mají protizánětlivé účinky, přispívají ke zdravé pokožce. Co víc si přát. A kde antioxidanty najdete? Především v čerstvém ovoci a zelenině!

Zinek

Tento minerál se ukázal v boji proti akné jako velmi silný hráč. Proto byste jeho pomoc měli využít i vy. Získáte ho třeba v mandlích nebo kešu oříšcích.

2. Potraviny a živiny, s nimiž byste měli zacházet opatrně

Kokosový olej

Ačkoli je tento olej nyní velkým hitem, pokud vás trápí akné, nepřehánějte to s ním. U některých lidí totiž napomáhá ucpávání pórů. Pokud by to byl i váš případ, sáhněte po olivovém nebo slunečnicovém oleji.

Syrovátka

Jedna menší studie ukázala, že konzumace syrovátky může přispívat k tvorbě akné. Zkuste ji proto ze svého jídelníčku vyřadit a počkejte, zda nedojde ke zlepšení stavu pokožky.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem

Způsobují výkyvy v hladině krevního cukru, což vede k hormonální nerovnováze. A protože hormony hrají při tvorbě akné roli opravdu klíčovou, raději se takovým jídlům vyhýbejte.

Nekysané mléčné výrobky

Také ony dokáží s hormonální rovnováhou v našem těle pořádně zamávat, a tak je trochu omezte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat