Jak předejít nevzhledným jizvám

27.04.2010 | Krása a móda

Slovo jizva slyší každý nerad. Obzvláště ženy nemají radost tehdy, vytvoří-li se na viditelném místě. Jejich vzniku se ale dá správnou péčí předejít.

Přirozená reakce kůže

K poškození kůže dochází často a nemusí to být jenom operační zákrok, který nám jizvu zanechá. U dětí jsou časté odřeniny, poškrábání, ale jizvy mohou vzniknout i po popálení. Mechanismus je jednoduchý, nejdříve je rána, potom strup a nakonec zjizvená tkáň. To je přirozená reakce kůže na poranění. U někoho jsou jizvy sotva viditelné a u druhých zůstanou jako vystouplá, více začervenalá místa, nejhorším případě dokonce jako svraštělá kůže. Roli hrají genetické faktory, celkové zdraví, výživa a také další vlivy.

Pečovat o jizvu se vyplatí

Pokud je dobře zhojená, což vám potvrdí nejlépe lékař, můžete začít s péčí o postižené místo. Po poradě s ním je možné začít tkáň masírovat, aby byla jizva uvolněná a nesvrašťovala se.

Prostředky pro péči o jizvu, které také můžete používat:

• Vitamin E
Bývá obsažen zejména v některých olejích nebo ho můžete zakoupit i jako samotný koncentrát. Kožními lékaři bývá doporučován k redukci jizev. Má se za to, že přerušuje vlákna, která tvoří jizevnatou tkáň.

• Bambucké máslo
Nejvíce doporučované je k léčení strií, ale spousta lidí si ho pochvaluje i pro výborné účinky na jizvy. Bambucké máslo se rozpouští teplotou lidského těla. Vaše kůže ocení i to, že bývá neparfémované a je bez konzervačních látek.

• Hemagel
Speciální přípravek vyvinutý přímo na rány, popáleniny a další poškození kůže, po kterých tolik nežádoucí jizvy vznikají. Spíše než v boji proti starým jizvám bude mít Hemagel úspěch v léčbě a předcházení těm novým, čerstvým. Díky svému speciálnímu složení zabraňuje tomu, aby vznikla jizva viditelná, vystouplá, a tedy kosmeticky problematická nebo přímo bolestivá a pohyb omezující. Hemagel je výborně tolerovaný i citlivou kůží, na níž se jizvy mohou vytvořit snadněji. Stojí za to ho vyzkoušet jako jeden z prvních přípravků, protože tehdy bude jeho účinnost nejvyšší.

A co chirurgické řešení?

Pokud se v případě velké jizvy rozhodnete pro radikální řešení, poraďte se na kožním oddělení nebo s plastickým chirurgem. Jizvu lze totiž ovlivnit i laserem, chemickým peelingem nebo mikrodermabrazí. Který z těchto zásahů je nejlepší zrovna pro vás, vám poradí odborný lékař.

Zdroj: www.hojeni-ran.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat