Jak zhubnout do plavek aneb 8 mýtů a pověr o dietách a hubnutí

Hurá, jaro je opravdu tady. Co ale dělat, když se pod oblečením přes zimu usadilo nějaké to kilo navíc? Právě nyní máte jednu z posledních možností, jak v klidu zhubnout do plavek. Poradíme vám a vyvrátíme některé mýty a pověry o hubnutí.

Je nám jasné, že jste zaměstnané ženy, které nemůžou trávit celý den ve fitness centru a jíst jen bílé jogurty. Proto vám poradíme, jak na to, aby byl hubnoucí efekt maximální, vynaložené úsilí zvládnutelné a jojo efekt žádný.

1. Nechci se vzdát svého oblíbeného jídla

O hubnutí a dietách existuje několik pověr, které zbytečně ztrpčují a narušují vaše odhodlání. Například ta, že pokud chcete shodit nějaké to kilo, musíte se nutně vzdát svých oblíbených jídel. Podle dietologů je naopak nutné spíše omezit objem jídla, než si proškrtat jídelníček. Jezte v menších dávkách, ale pravidelně. Na žádné jídlo nezapomínejte, a i kdybyste do sebe měla nacpat jen kousek banánu ke svačině, určitě to nevynechejte. Tělo si pak zvykne na pravidelný a menší přísun potravin a nebude hladovět.

2. Nemám čas chodit do posilovny

Další častá obava je, že byste musela nasadit přísný cvičební program a posilovací stroje potrápit nejméně třikrát týdně. Samozřejmě pohyb je při snižování váhy důležitý, ale sportování je nutné pořádně promyslet. Navštivte odborníka a poraďte se s ním, jaký druh sportu by pro vás a vaše hubnoucí cíle byl nejlepší. Pokud chcete jen trochu shodit, a především posílit kondici, není nutné, abyste se mučila na posilovacích strojích nebo chodila na aerobik, který vás nebaví. Předně si vyberte takový sport, který vás bude bavit, abyste na cvičení nechodila otrávená. Dobré je zvolit sportoviště v dosahu vašeho bydliště nebo práce, abyste to „nezabalila“ dřív, než se na sportování vůbec dopravíte. Pokud máte na sport „sparing partnera“ v podobě kamarádky nebo přítele, tím lépe. Nemůžete jen tak rušit hodiny cvičení, protože byste ochudila o sportování i partnera či kamarádku.

3. Jsem dlouho v práci

Vedle návštěvy profesionálních sportovišť se určitě nebraňte „cvičit“ i v běžném pracovním dni. Pokud máte kancelář ve třetím patře a ani nevíte, kde je v budově schodiště, bude dobré tento nedostatek dohnat. Na oběd choďte po svých a po lehkém jídle si dopřejte krátkou procházku parkem. Ohromě se vám pročistí hlava a budete oproti mdlým, lenivým kolegyním plná energie. Kromě klasického trápení v tělocvičně existuje řada činností, které vám podpoří fyzičku a nastartují hubnoucí program. Pokud se nechcete trápit v posilovně plné vymakaných svalovců, začněte tančit, lézt na boulderu, jezdit na koni, vytáhněte za sklepa kolo, choďte plavat nebo jen běhejte.

TIP Bety: Ne a ne zhubnout? Poraďte se s naší dietoložkou Lenkou, jak se faldíků zbavit!

4. Už jsem zkoušela hodně diet a stejně jsem nezhubla

Pokud máte s nadváhou větší problémy a chcete razantně zhubnout, navštivte odborníka, který vám sestaví speciální program a bude váš váhový úbytek kontrolovat a korigovat, abyste si překotným hubnutím neublížila. Investice do profesionálního dietologa se rozhodně vyplatí a můžete předejít mnoha zdravotním rizikům i obávanému jojo efektu.

5. Silnější postava mi zůstala po dítěti, to už nezhubnu

Pokud máte problém s postavou nebo váhou po porodu, rozhodně bude nejefektivnější cvičení (ať už ve formě posilování, plavání nebo tance). Po narození dětí budete potřebovat i pořádnou dávku fyzičky, abyste caparty zvládla. Zaměřte se na oblast bříška, posilování pánevního dna a na správné dýchání a držení těla. Hlavně se vyvarujte dojídání po dětech. Raději zbytek kaše vyhoďte, jinak do sebe dostanete dvojnásobné množství kalorií.

6. Nemám na dietu peníze a nechci hladovět

Upravte si jídelníček tak, aby v něm byly hodnotné živiny a dostatek vitaminů a minerálů. Jezte pokud možno sezonní ovoce a zeleninu, není totiž dobré konzumovat jen potraviny, dovezené z dalekých teplých krajů, nebo přikrmované nejrůznějšími podpůrnými preparáty. Podívejte se do starých babiččiných kuchařek, jaké suroviny používaly ony v průběhu roku a inspirujte se. Samotná dieta nemusí být ani nijak nákladná záležitost. Je v podstatě na vás, jak obohatíte jídelníček a upravíte svůj denní rytmus. Pokud se vám nechce utrácet za kurzy a posilovny, využijte přirozeného prostředí. Při každé příležitosti běžte ven na procházku, pokud můžete, choďte do práce pěšky, nebojte se schodů a výtahům se vyhýbejte. Rozhodně se při držení diet vyhněte cílenému hladovění. Podle odborníků by to bylo to nejhorší, co byste mohla udělat. Narušila byste si metabolismus. Tělo si totiž „zapamatuje“, že ho neustále mučíte hlady, a tak když má zrovna to štěstí a dostane do žaludku nějaké živiny, okamžitě si je bude skladovat na horší, hladové časy. Místo, aby se z jídla upotřebily hodnotné složky, tělo si nechá jen tuky a cukry a ostatní nevyužije tak efektivně.

7. Pište si, co jíte a pijete

Pište si také jídelníček, co jste za celý den zkonzumovala. Nepodvádějte, nemusíte to dávat nikomu ke schvalování. Mnohokrát se mi stalo, že přesto, že jsem si myslela, že jím málo a „hlídám se“, po sepsání všech sušenek, zmrzlinek a dvojitých porcí hranolek, mě humor přešel. Budete mít na papíře nejen kolik toho sníte co do množství, ale také uvidíte kalorické hodnoty pokrmů. Pokud za celý den nesníte ani kousek ovoce nebo zeleniny a vypijete sotva sklenici vody, rozhodně budete mít hubnutí těžší. K hubnoucí strategii patří určitě i omezení alkoholu. Dejte si limit jedné až dvou sklenic bílého vína, ale úplně vypusťte pivo a červené víno a stoprocentně tvrdé panáky. Alkohol totiž zadržuje vodu a podporuje ukládání tuků, což je při hubnutí opravdu kontraproduktivní.

8. Nezapomeňte zaznamenat, jak jste vypadala na začátku hubnutí

A ještě dobrý tip na závěr. Nechte se vyfotografovat někdy, kdy o tom nebudete vědět. Když vás snímek zachytí s nezataženým břichem, shrbenou nad klávesnicí počítače, s manželovými pantoflemi na nohou, určitě to pro vás bude dostatečně výchovná a motivující fotografie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat