Máte na kůži červené tečky? Pak raději zpozorněte

20.01.2019 | Krása a móda

Kožního lékaře bychom měli preventivně navštěvovat jednou ročně a také vždy, když se nám nechtěně podaří seškrábnout si některé z našich znamének nebo při jakékoli kožní změně.

Nacházíte si na těle červené tečky, na první dojem se podobající pihám? Většinou se objeví a zase zmizí, někdy se ovšem drobné podlitinky začnou zvětšovat.

Nebezpečí většinou nehrozí

Drobné červené tečky můžeme většinou najít na horní polovině těla. Mohou být různé velikosti, nejčastěji však kolem jednoho milimetru. Když se podíváte zblízka, připomínají drobné bublinky naplněné krví. Tyto tečky pro člověka většinou nepředstavují žádné riziko a jsou případy, kdy samy zmizí.

Jde vlastně o nezhoubné nádory krevních cév, které se odborně nazývají hemangiomy. Na pravou příčinu jejich vzniku se však lékaři stále snaží přijít.

Věk a genetika

Nejvíce případů, kdy se červené tečky na těle objevily, zaznamenávají lékaři u lidí nad třicet let. Shodují se také v tom, že velkou roli hrají také geny. Pacienti, jejichž rodiče mají větší množství hemangiomů po těle, mají totiž téměř stoprocentní šanci, že je dříve nebo později na své kůži najdou také.

Pozor na slunění

Někdy se červená znaménka objevují, pokud se člověk ve větší míře vystavuje UV záření, ať už při opalování na slunci nebo po časté návštěvě solárií. Pokud se tedy rádi opalujete, může být viníkem právě slunce.

Problém může být i jinde

V případě, že ale červené tečky vystupují nad kůži nebo se zvětšují, mohou mít souvislost s játry pacienta, která jsou oslabená a nefungují tak, jak by měla. Někdy jsou také příznakem hormonální nerovnováhy. Ať tak či onak, v případě jakýchkoli změn byste měli o svých potížích informovat lékaře, který bude hemangiom sledovat a navrhne další postup.

Jak se jich zbavit?

Nejjednodušší cestou, jak se červených bublinek zbavit, je odstranění laserem. Jde o velmi spolehlivou metodu, která tečku doslova „vygumuje“ z vašeho těla. Není však záruka, že se nevytvoří jinde na těle.

Drobné červené tečky však nikdy nepropichujte a nesnažte se jich zbavit sami. Riskujete tím zavlečení infekce do rány.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat