7 superpotravin pro mladistvou pleť. Jsou lepší než krémy na vrásky!

Utrácíte stovky či tisíce korun za krémy proti stárnutí pleti? Pak vězte, že bez správného jídelníčku vám stejně nijak zvlášť nepomohou. Co by v něm při boji proti vráskám nemělo rozhodně chybět?

Náš životní styl se na rychlosti stárnutí pleti rozhodně ukáže. A proto není od věci vybavit se „přírodními zbraněmi“ v podobě několika téměř zázračných potravin a nedat předčasným vráskám šanci. A které že to jsou?

1.    Kokosový olej

V českých domácnostech se tahle pochutina neobjevuje zdaleka tak často, jak by si zasloužila. Přitom ji v boji proti stárnutí pleti můžete použít hned dvojím způsobem – jednak jím můžete pokožku ošetřit, jednak stačí malé množství denně, abyste svému organismu pomohli zlepšit metabolismus a usnadnili mu vstřebávání důležitých minerálů, jež naše pleť pro zdraví jednoznačně potřebuje. I když kokosový olej možná nedostanete v běžném supermarketu, většina prodejen se zdravou výživou je jím zásobena.

2.    Sladké brambory neboli batáty

I ty u nás stále čekají na „objevení“, možná za to může i jejich ne tak docela nízká cena. Ovšem pokud se k nim dostanete, neváhejte. Na internetu najdete celou řadu skvělých receptů, takže si pochutnáte a navíc prospějete své pleti. Batáty jsou totiž opravdu bohaté na vitamín C, jenž podporuje tvorbu kolagenu, a vrásky díky němu nejsou tak hluboké. A pokud se přece jen do sladkých brambor pustit nechcete, pak dbejte na to, aby na vašem talíři nechyběli ostatní zástupci plodin obsahujících spoustu vitaminu C – třeba kiwi, papriky nebo teď aktuálně zrající jahody.

3.    Saláty, špenát, kapusta…

Jak dodat pleti více jasu a pružnosti? Sáhněte po listové zelené zelenině. Je jedno, po jakém sáhnete salátu nebo zda raději zvolíte špenát (čerstvý, samozřejmě) – všechny totiž pomáhají obnovovat buněčnou membránu. Teď jsou jich plné obchody a díky tomu, že mají sezonu, se jejich cena nepohybuje v nijak astronomických výškách. A pokud máte možnost si saláty sami pěstovat, pak neváhejte.

4.    Vodní meloun a rajčata

Přemýšlíte, co tak mohou mít společného? Obě tyto potraviny obsahují důležitý karotenoid lykopen (právě ten je odpovědný za jejich sytě červenou barvu) a také spoustu antioxidantů, jež v těle zachytávají volné radikály, třeba ty způsobené škodlivým UV zářením, jemuž jsme – především v letních dnech – vystaveni a které naší pokožce zrovna dvakrát neprospívá. Takže až budete hledat v horkých dnech osvěžení, už víte, po čem sáhnout.

5.    Mrkev a červená paprika

Další na první pohled poněkud nesourodá dvojice, již spojuje jedna důležitá látka – a tou je v tomto případě vitamín A, který napomáhá zdraví pleti a navíc snižuje riziko rakoviny kůže. Takže jestli přemýšlíte o zdravé svačince, pak na tyhle dva druhy zeleniny rozhodně nezapomínejte!

6.    Ořechy a semena

Vezměme si to popořádku – vlašské ořechy a lněná semínka jsou úžasným zdrojem omega-3 mastných kyselin, jež působí protizánětlivě a navíc zlepšují hydrataci pleti. Mandle a dýňová semínka jsou zase bohaté na vitamin E, antioxidant zachytávající volné radikály v našem těle a rovněž působící protizánětlivě. Samozřejmě v obou případech mluvíme o ořeších a semenech syrových, tedy rozhodně ne pražených nebo solených.

7.    Kurkuma

Sice patří mezi koření, ale své místo na tomto seznamu si rozhodně zaslouží. Má protizánětlivé účinky, dokonce se podle některých studií zdá, že by mohla pomoci v prevenci proti rakovině. A pro pleť je přímo požehnáním – pomáhá problematické pokožce, zmírňuje projevy akné, ale také případné skvrny a černé tečky. Pokud máte rádi indická jídla, pak máte výhodu. Právě v nich se kurkuma objevuje nejčastěji. A vám ostatním se alespoň otevírají nové kulinářské příležitosti…
TIP Bety:
Cvičíte, zdravě jíte, a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat